nieuws

Schouten betreurt stopzetten overleg stikstofcrisis door Landbouw Collectief

Carola Schouten minister
Carola Schouten minister © RTV Oost
Minister Schouten vindt het jammer dat het Landbouw Collectief het gesprek over de stikstofaanpak heeft gestopt. Het kabinet betreurt het besluit, zo staat in een officiële verklaring, "juist omdat er de afgelopen maanden zoveel al is besproken en gerealiseerd."
"Het is juist nu van groot belang om met elkaar te komen tot oplossingen voor de stikstofproblematiek en de toekomst van een krachtige, economisch gezonde landbouwsector. Juist nu veel bedrijven het zwaar hebben is het cruciaal dat straks, naast herstel van natuur, ook economische activiteiten (weer) doorgang kunnen vinden", aldus minister Schouten.

Coronacrisis

De minister beseft dat de impact van de coronacrisis in de samenleving groot is. Juist in deze tijd zal het kabinet de sectoren zoveel mogelijk ondersteunen door rekening te houden met de omvang, timing en financiering van nieuwe en aangekondigde stikstofmaatregelen. Ook de landbouwsector.

Maatregelen

Het uitgangspunt bij opkoop van boerenbedrijven is altijd vrijwillig geweest, zegt het ministerie van Landbouw. Het extern salderen van veehouderijen zal het kabinet pas mogelijk maken als  er voldoende waarborgen zijn ingebouwd. Het kabinet sluit zoveel mogelijk aan bij de maatregelen die de landbouwsector zelf heeft voorgesteld, zoals eitwit-arm voedsel, uitrijden van mest aangelengd met water en meer beweiden.
Het kabinet blijft werken aan een gedegen stikstofaanpak en informeert de Tweede Kamer hier binnenkort over. "Voor alle sectoren, dus ook de landbouwsector, staat de deur open om mee te denken over oplossingen voor deze stikstofaanpak."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.