nieuws

Overijsselse dorpshuizen en wijkcentra vrezen voortbestaan door coronacrisis

OVKK vreest dat de wijkcentra en dorpshuizen omvallen door de coronacrisis
OVKK vreest dat de wijkcentra en dorpshuizen omvallen door de coronacrisis © RTV Oost
Is er nog een toekomst na deze coronacrisis? Dat vragen de Overijsselse dorpshuizen en wijkcentra zich af. Ze vrezen voor hun voortbestaan, omdat hun gebouwen op slot moeten en zij daardoor geen inkomsten meer hebben. Daar komt bij dat de dorpshuizen en wijkcentra niet in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van het Rijk.
"Het heeft ons, belangenbehartigers van het burgerinitiatief, zeer verbaasd dat de dorpshuizen en wijkcentra tot op heden uitgesloten zijn van de 'tegemoetkoming schade COVID-19'. Aan de lijst met SBI-codes die voor de tegemoetkoming in aanmerking komen, moet zeer snel die van de dorps- en buurthuizen worden toegevoegd. Voor de toekomst van deze belangrijke voorzieningen voor dorpen en wijken is deze verruiming noodzakelijk", aldus Ilse Duursma, voorzitter van de Overijsselse Vereniging van Krachtige Kernen (OVKK).
Door de tijdelijke sluiting vanwege de coronamaatregelen, lopen de dorpshuizen en wijkcentra opbrengsten uit verhuur, activiteiten en consumpties mis. De ontmoetingsplekken zijn van groot belang voor dorpen en wijken. Veel bewoners komen zo aan hun sociale contacten.

'Kloppend hart'

"Ontmoetingsplekken zijn het kloppend hart van een kern. Die zijn na deze crisis van essentieel belang en mogen niet sluiten. Daarom gaan we als OVKK in kaart brengen wat er nu nodig is om straks nog een kulturhus of dorpshuis te hebben in de kernen van Overijssel", zegt Duursma.

Als dorpshuizen en wijkcentra omvallen, is dat volgens de vereniging een 'sociale aderlating'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.