nieuws

Mesdagfonds komt na herberekening uit op dezelfde stikstofcijfers voor landbouw als RIVM

Jan Cees Vogelaar, voorzitter Mesdag Zuivelfonds
Jan Cees Vogelaar, voorzitter Mesdag Zuivelfonds © RTV Oost
Het Mesdag Zuivelfonds komt na herberekening van de eigen cijfers uit op dezelfde stikstofcijfers als het RIVM. Dat betekent dat 41 procent van de stikstofneerslag op natuurgevoelige gebieden in Nederland veroorzaakt wordt door de landbouwsector. Neem je als uitgangspunt natuurgebieden inclusief de minder gevoelige wateren komt het aandeel van de landbouw uit op 35 procent, aldus het Mesdagfonds.
Eerder zei het zuivelfonds dat het aandeel van de landbouw aanzienlijk lager lag, zo'n 26 procent. Een storm van kritiek op het RIVM barstte los, boeren waren boos en voelden zich gesteund in hun beleving dat de cijfers van het RIVM niet klopten.

Fout in berekening

Al snel na de presentatie van de Mesdagcijfers bleek dat er een fout in de berekening zat en werd het percentage van het aandeel landbouw op de stikstofneerslag bijgesteld naar 35 procent. Maar het zuivelfonds berekende de neerslag in alle natuurgebieden, inclusief water. Volgens de onderzoekers van het Mesdagfonds is dat het juiste uitgangspunt. De stikstofneerslag in de Natura 2000 gebieden. Dan komt het aandeel van de landbouw lager uit.
Het gegoochel met cijfers maakt het er niet duidelijker op. Als je uitgaat van de stikstofneerslag zoals het RIVM doet, op natuurgevoelige gebieden, zijn de percentages van zowel het Mesdagfonds als het RIVM gelijk: 41 procent.

Kritiek

Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, blijft bij zijn bewering dat de manier van meten en methodes geen recht doen aan de werkelijkheid. "Wanneer er tóch voor gekozen wordt om het aandeel landbouw in de landelijke ‘schuldvraag’ te vermelden, is het verstandig dat genuanceerd te doen en alle opties te vermelden. En niet alleen de optie die de hoogste dan wel de laagste uitkomst geeft."
Het Mesdag Zuivelfonds verwijst in hun laatste rapport ook naar de kritiek van de commissie Hordijk, het Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof, dat er nog veel onzekerheden in de rekenmodellen zitten. 
Het hele rapport van het Mesdag Zuivelfonds is hier te lezen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.