nieuws

Crisisscenario bouw: landelijk verliezen 40.000 mensen hun baan

Bouwkraan
Bouwkraan © RTV Oost/Wouter de Wilde
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht een krimp van vijftien procent van de Nederlandse bouwsector. Dat gaat de komende twee jaar gepaard met het verlies van 40.000 banen. Maar Overijsselse bouwbedrijven zien voorlopig nog niets van dat crisisscenario, het werk gaat gewoon door zeggen ze. Althans, nu nog. 
Het EIB heeft gerekend met het scenario van het Centraal Planbureau waarbij de economie volgend jaar met vijf procent krimpt. Volgens het EIB zal de bouwsector, die landelijk goed is voor een omzet van 70 miljard euro en 322.000 werknemers, onevenredig sterk krimpen. De bouwproductie zal dan dit jaar en volgend jaar met vijftien procent dalen en 40.000 banen raken verloren. 

'Er is nog werk genoeg'

Je zou verwachten dat in 'bouwstad' Rijssen de stormbal in de top hangt, maar dat valt mee. Directeur-eigenaar Hans ter Steege van Ter Steege Bouw ziet nu in ieder geval nog geen crisis. "Nu hebben we nog gewoon werk, en doen we er alles aan om dat zo te houden met alle coronamaatregelen die we moeten uitvoeren."
"Natuurlijk, er komt een recessie aan, maar de effecten zijn nog ongewis. Ik heb geen glazen bol om in te kijken."
Ook aan de andere kant van de provincie, in Kampen, ziet Roland de Wit van de Mateboer Groep BV nog niet direct het donkere scenario van het EIB voor kleine- en middelgrote bouwbedrijven werkelijkheid worden. Wel denkt hij dat de grote - al dan niet beursgenoteerde - bouwbedrijven er meer last van krijgen.
De Wit: "Die hebben vaak te maken met beleggers of investeringsfondsen die wellicht nu pas op de plaats maken. Maar voor ons gaat het werk voorlopig gewoon door." 

'Twente verliest 2.000 banen'

Intussen heeft Edwin van de Wiel van Kennispunt Twente al berekend wat het EIB-scenario voor Twente - van oudsher een regio met veel bouwbedrijven - zou betekenen. "Wij houden dan rekening met een banenverlies van tussen de 1.600 en 2.000 in Twente. Overigens kan dat getal eigenlijk hoger zijn omdat buitenlandse werknemers, die wellicht als eerste vertrekken, niet in deze cijfers meetellen." 
Burgemeester Arco Hofland denkt dat de waarschuwing van het EIB ook te maken heeft met politiek lobbyisme. "Je ziet nu meer branches die zich melden om te zeggen dat ze ook getroffen zijn door de crisis. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de enorme bedragen die de regering klaar heeft staan om de crisis te lijf te gaan." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.