Duitsers laten Nederland massaal links liggen, uitgestorven grensovergang bij De Lutte

Een ongekend beeld vandaag bij de grensovergang met Duitsland bij de Lutte, alsof het autoloze zondag is. De Duitsers houden zich massaal aan de oproep niet naar Nederland te komen.

Nederland is door het Robert Koch Institut aangewezen als een 'no go' vanwege de verspreiding van het coronavirus. Dagelijks kijken de Duitsers naar de ontwikkelingen in andere landen, om te bepalen of het een risicogebied is. Dat wordt bepaald op basis van het aantal besmettingen, de snelheid van de verspreiding en de maatregelen die in het desbetreffende land worden genomen.

Dat Nederland als gevaarlijk gebied wordt gezien, betekent dat de Duitse staat de inwoners afraadt naar het buurland te reizen. Normaal gesproken komen er voor en tijdens Pasen veel Duitsers vakantie vieren in Nederland. De Veiligheidsregio Twente nam vorige week al maatregelen door alle campings en vakantieparken voor recreatie te sluiten. Volgens plaatsvervangend voorzitter Arjen Gerritsen was dat vooral bedoeld om een toestroom aan Duitse toeristen te voorkomen.

Zwarte lijst

Behalve Nederland staan ook Egypte, Frankrijk, Iran, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en delen van Zuid-Korea in het rijtje van landen die gemeden moeten worden. 

Sinds 16 maart mogen Duitsers alleen met een goede reden naar de risicogebieden reizen. Denk daarbij aan pendelaars. Mensen die de grens naar risicogebieden over willen, moeten aan strikte toegangseisen voldoen.

Met deze maatregelen hoopt Duitsland te voorkomen dat het land geteisterd wordt door coronabesmettingen vanuit het buitenland. De maatregelen duren in ieder geval tot eind deze maand. De grenzen zijn gewoon open, wel is er sprake van meer controle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: