nieuws

Bevrijdingsjournaal | De bevrijding van Ootmarsum en Delden

De Duitsers zijn uit Noordoost-Twente vertrokken, maar Ootmarsum heeft nog geen bevrijder gezien. De ongeduldig geworden burgemeester Schimmelpenninck van der Oye trekt op woensdag 4 april samen met enkele burgers naar de Britse troepen in Denekamp om te vragen of ze Ootmarsum niet willen vergeten. Het verzoek wordt gehonoreerd. In de namiddag rijden zeven carriers de stad binnen, tot vreugde van de bevolking.
Ook Delden wordt deze dag bevrijd. Nadat zowel bij de sluis van Wiene als bij de opgeblazen St. Annabrug een noodbrug is aangelegd, gaat het in sneltreinvaart noordwaarts. Aan het eind van de middag hebben de geallieerden de buitenwijken van Almelo bereikt. De tanks rijden over de rails, via de nog enge intact zijnde spoorbrug, bij station de Riet de stad binnen.

De Canadezen nemen het over

Er wordt in de loop van de dag nog hevig gevochten, vooral bij de Vriezebrug. Een deel van de bevolking brengt de nacht daarom noodgedwongen door in de schuilkelder.
De Britten, die onder meer Enschede en Hengelo hebben bevrijd, krijgen intussen de opdracht om op te trekken naar Osnabrück. De Canadezen nemen de posities van de Britse eenheden over. Zij maken zich op om ook de rest van Overijssel te bevrijden.
Op onderstaand kaartje kun je zien welk deel van Overijssel al bevrijd was.
De bevrijding van Overijssel
De bevrijding van Overijssel © RTV Oost
Vrijheidsjournaals
Overijssel werd 75 jaar geleden in zeventien dagen bevrijd. RTV Oost treedt in het voetspoor van de bevrijders. Hoe Overijssel precies werd bevrijd en hoe de inwoners de oorlogsjaren beleefden, dat hoor en zie je elke dag op de site, social media, radio en tv
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.