nieuws

De 17 gezichten van oorlog in Overijssel | Marijke Kluvers ziet hoe een Twents stadje ineens het nazi-hoofdkwartier van Nederland wordt

Nederland kreeg tijdens de oorlog een Duits bestuur, met de Oostenrijker Arthur Seyss-Inquart aan het hoofd. Parlement en politieke partijen werden ontbonden en daarmee de democratie afgeschaft. Alleen de pro-Duitse Nationaal Socialistische Beweging (NSB) mocht blijven bestaan. In feite had Duitsland een dictatuur in Nederland gevestigd. Het hoofdkantoor zat tegen het einde van de oorlog enige tijd in het Twentse stadje Delden.
Van 1 tot en met 17 april treedt RTV Oost ‘In het voetspoor van de bevrijders’ met een serie mini-documentaires met achtergrondartikelen. Het is dan precies 75 jaar geleden dat geallieerde troepen door Overijssel trokken om de inwoners te bevrijden van de Duitse bezetting. De mini-documentaires zijn gebaseerd op persoonlijke verhalen en vertellen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op 17 verschillende manieren. De productie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel.

Dictatuur in Delden

De oorlog is gevorderd en hoewel het nog maanden zal duren voor Overijssel is bevrijd van de bezetter, keert het tij ten gunste van de geallieerde strijdkrachten. De plaatsvervanger van Adolf Hitler in Nederland, Rijkscommissaris Seyss-Inquart, gaat vanuit eerst Den Haag en daarna Apeldoorn alvast meer richting de Duitse grens.  Het bestuursapparaat strijkt neer in Delden.
Alle gasten moeten weg uit hotel Carelshaven om plaats te maken voor de Duitse bezetters. De familie Kluvers heeft ineens andere gasten in het hotel die zelfs de menukaart overnemen.
Lees hier het achtergrondartikel over Marijke Kluvers die als jong meisje opgroeit in het hotel.
Bekijk hier de mini-documentaire over het thema ‘dictatuur’.
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.