Nieuws

FIOD houdt mannen uit Oldenzaal en Amersfoort aan voor oplichting met mondkapjes

Mondkapje (ter illustratie)
Mondkapje (ter illustratie) © Getty Images
De FIOD heeft een 51-jarige man uit Oldenzaal en een 61-jarige man uit Amersfoort aangehouden op verdenking van oplichting bij de verkoop van mondkapjes. De mannen hebben zich vermoedelijk voorgedaan als leverancier van deze beschermingsmiddelen. Twee kopers die een bestelling hadden geplaatst voor elf miljoen mondkapjes, zijn hierbij opgelicht voor bijna 900.000 euro.
De FIOD doorzocht een bedrijfspand in Oldenzaal en een woning in Amersfoort. Hierbij werd beslag gelegd op bankrekeningen, telefoons, digitale administratie en documenten.

Belangrijke rol

De aangehouden mannen hebben vermoedelijk een belangrijke rol gehad bij het oplichten van de twee kopers, die voor een buitenlandse overheidsinstelling mondkapjes moesten kopen. De kopers deden voor de bestelling een aanbetaling van bijna negen ton.
Dat bedrag werd overgemaakt op een rekeningnummer van een bedrijf van een van de verdachten. Het geld werd in korte tijd opgenomen en overgeboekt naar bankrekeningen in binnen- en buitenland. De aangehouden mannen worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.