Nieuws

Militaire handen aan het bed in ziekenhuis Enschede: "Zal vaker voorkomen in Overijssel"

Militairen springen bij in ziekenhuis Enschede: "Zal vaker voorkomen in Overijssel"
Militairen springen bij in ziekenhuis Enschede: "Zal vaker voorkomen in Overijssel" © ANP
Verpleegkundigen en artsen van Defensie helpen sinds vandaag mee in het MST in Enschede. Het zit er dik in dat militair personeel vaker bijspringt in Overijsselse ziekenhuizen, laat een woordvoerder weten. "Eerst hielpen we vooral in Brabant, nu verschuift dat naar midden Nederland."
Defensie leverde eerder al logistiek medewerkers, bedden en beademingsapparaten aan ziekenhuizen in onze provincie. Het is voor het eerst dat Defensie medisch personeel naar Overijssel stuurt.

Landelijk aangestuurd

"Wij werken vraaggestuurd", legt woordvoerder Sjaak van Elten uit. "Als een ziekenhuis hulp nodig heeft, onderzoekt het ministerie waar wij kunnen bijspringen. Dat wordt landelijk gecoördineerd."
Het ziekenhuis bepaalt vervolgens hoe het personeel wordt ingezet. "Het zou dus zomaar kunnen dat onze artsen of verplegers niet op de corona-afdeling werken. Dat verschilt per ziekenhuis", zegt Van Elten.

'Verschuiving naar noorden'

In totaal werken er 130 verpleegkundigen en 35 artsen van Defensie in ziekenhuizen verspreid over het land. Hoeveel er precies in Overijssel werken, is niet bekend.
Het aantal militaire verplegers en artsen loopt de komende weken op, verwacht Van Elten. "Eerst hielpen we vooral in Brabant, nu verschuift dat naar midden Nederland. Je kunt er vergif op innemen dat het straks opschuift naar het noorden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.