nieuws

Bevrijdingsjournaal | De bevrijding van Dedemsvaart

Bevrijdingsjournaal: Zo werd Dedemsvaart bevrijd
Tragiek is een woord dat telkens opduikt bij terugblikken op de bevrijding. Leden van het verzet maar ook willekeurige personen die zich op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats bevonden kwamen in het zicht van de bevrijding om het leven.
Een uit vele voorbeelden is de bevrijding van Dedemsvaart en Balkbrug op 7 april. Op 6 april al verschenen enkele Canadese gevechtswagens in Dedemsvaart, aanleiding voor de bevolking om in feeststemming de straat op te gaan.

Drama vlak voor de bevrijding

De Canadezen gingen weer weg en de Duitsers kwamen terug. Vijftien mannen werden opgepakt en een eind verderop in Balkbrug in de berm van het kanaal neergeschoten. In de nacht van 7 op 8 april landden 700 Franse parachutisten in Midden-Drenthe, de nog in Overijssel aanwezige Duitsers raakten omsingeld. 
Op onderstaand kaartje kun je zien welk deel van Overijssel al bevrijd was.
Bevrijding van Overijssel
Bevrijding van Overijssel © Bewerking RTV Oost

Overijssel werd 75 jaar geleden in zeventien dagen bevrijd. RTV Oost treedt in het voetspoor van de bevrijders. Hoe Overijssel precies werd bevrijd en hoe de inwoners de oorlogsjaren beleefden, dat hoor en zie je elke dag op de site, social media, radio en tv
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.