nieuws

De 17 gezichten van oorlog in Overijssel | Een sjaal met kogelgaten vertelt Derk Jan waarom hij opgroeide zonder vader

Het verhaal van de familie Te Rietstap uit Kloosterhaar
Het verhaal van de familie Te Rietstap uit Kloosterhaar © Marc Willighagen
Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden op allerlei manieren herdacht. Met indrukwekkende herdenkingen, monumenten of verhalen die zijn opgetekend in boeken. Veel minder zichtbaar zijn vaak de nabestaanden van deze slachtoffers. Deze familieleden hebben het verlies van hun geliefden nog jaren met zich mee moeten dragen, soms zelfs tot op de dag van vandaag. De meeste nabestaanden zijn ook pas veel later als oorlogsslachtoffer erkend.
Van 1 tot en met 17 april treedt RTV Oost ‘In het voetspoor van de bevrijders’ met een serie mini-documentaires met achtergrondartikelen. Het is dan precies 75 jaar geleden dat geallieerde troepen door Overijssel trokken om de inwoners te bevrijden van de Duitse bezetting. De mini-documentaires zijn gebaseerd op persoonlijke verhalen en vertellen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op 17 verschillende manieren. De productie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel.

Familiedrama in Kloosterhaar

Derk Jan te Rietstap is twee maanden na de bevrijding van Nederland geboren in Kloosterhaar. Hij wordt vernoemd naar zijn vader, maar zal hem nooit leren kennen. Zijn vader is twee maanden voor de bevrijding gefusilleerd.
Derk Jan heeft de sjaal nog die zijn vader droeg toen hij werd vermoord door Duitsers. Het kogelgat is zichtbaar op de plek waar zijn vader dodelijk werd getroffen. Dankzij een dagboek dat zijn moeder bijhield nadat zijn vader werd opgepakt, kent hij zijn vader toch heel goed.
Lees hier het achtergrondartikel over het familiedrama in huize Te Rietstap dat zich tijdens de oorlogsjaren afspeelt.
Bekijk hier de mini-documentaire over het thema ‘familiedrama’
Mini-documentaire 7: familiedrama in Kloosterhaar
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.