nieuws

Overijsselaar bezorgd over financiën in coronatijd: "Vraag om duidelijkheid en plan je financiën"

Overijsselaars bezorgd over financiën
Overijsselaars bezorgd over financiën © RTV Oost
Inwoners van Overijssel houden vol. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer RTV Oost naar de wijze waarop inwoners van de provincie omgaan met de maatregelen van het kabinet om het coronavirus in te dammen. Budgetcoach Simone Freriksen uit Almelo heeft een tip: "Vraag om zekerheid van je werkgever en plan je financiën".
Uit het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien, blijkt dat ruim een derde van de Overijsselaars zich meer zorgen maakt dan voor de crisis. 
Freriksen is er niet van geschrokken. "Het brengt natuurlijk ook een stukje onzekerheid met zich mee. Het is de onrust dat mensen niet weten waar ze aan toe zijn op de lange termijn. Ik denk dat de meeste mensen zich daar zorgen over maken."

Baan op de tocht?

Zo'n twintig procent van de ondervraagden maakt zich meer zorgen dan voorheen over hun baan. Freriksen adviseert om vooral in gesprek te gaan met de werkgever. "Voor de mensen met vaste contracten ben ik niet zo heel erg bang, daar zijn goede regelingen voor. Maar de mensen met tijdelijke contracten, dat blijft onzeker. Houd de dialoog open."
Volgens de budgetcoach doen zzp'ers er goed aan om wat geld opzij te zetten en vooral gebruik te maken van de regelingen die de overheid aanbiedt.

Thuiswerken

Het thuiswerken brengt ook verleiding met zich mee. "Er zijn natuurlijk veel mensen die extra dingen gaan doen omdat ze thuis zitten. Blijf wel je financiën in de gaten houden en pas je uitgaven aan aan je inkomsten. Dus plan wel heel goed wat je wel en niet doet. Plan wat je kunt uitgeven aan boodschappen en de extra dingen. En houd dat in de gaten."
Ook waarschuwt ze voor het gevaar van online shoppen. "De verleiding om online te gaan kopen, omdat je veel reclame ziet en thuis bent, is volgens Freriksen groter dan normaal. "Dat hoor ik ook van de cliënten waar ik mee werk. Ik zou zeggen: vraag jezelf af of je het ook echt nodig hebt."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.