nieuws

Landschap Overijssel ontvangt ton subsidie voor voormalige landgoederen van textielfabrikanten

Landgoed Lonnekermeer
Landgoed Lonnekermeer © Landschap Overijssel
Landschap Overijssel heeft van de provincie een ton subsidie gekregen voor het project Landgoederen van Textiel. Het gaat hierbij om het behoud van Twentse landgoederen die eigendom waren van textielfabrikanten.
De verwevenheid van de Twentse textielindustrie met het landschap is groot. Verschillende textielfamilies kochten voor en na de Tweede Wereldoorlog restanten van woeste gronden in Twente. Deze gronden werden ondergebracht in een stichting, de voorloper van stichting Landschap Overijssel. Daarnaast kochten textielfabrikanten buitenplaatsen en lieten bijbehorende landschapsparken aanleggen.
De provinciale subsidie zal worden gebruikt voor een studie naar de oorspronkelijke ontwerpen van de landschapsparken op de Lonnekerberg, Lonnekermeer, Hof Espelo en Smalenbroek bij Enschede, Groot Holthuis bij Deurningen, Teesinkbos bij Boekelo, de Lemelerberg-Zuid bij Ommen en De Eversberg bij Nijverdal.
Ook wordt onderzocht welke landschapsparken toe zijn aan restauratie en waar het zinvol is om parkelementen, zoals een brug, te reconstrueren. De verwachting is dat het project eind volgend jaar is afgerond.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.