nieuws

Oorlogsdagboek van Trouw-verzetsvrouw uit Kloosterhaar na 75 jaar gepubliceerd

"O Derk, mijn steun in 't leven, ik kan je niet missen, ik kan het niet, moeten onze kinderen zo jong reeds vaderloos zijn?" De tekst is een wanhoopskreet uit 1945 van Pietertje te Rietstap uit Kloosterhaar, op het moment dat doordringt dat haar man door de Duitsers is doodgeschoten. Vandaag is haar oorlogsdagboek 'Dat jullie weten wat oorlog is' na 75 jaar uitgebracht. Haar kleinzoon, wethouder Alwin te Rietstap van de gemeente Hardenberg, nam het eerste exemplaar in ontvangst.
Op een hartverscheurende manier beschrijft Pietertje te Rietstap in haar dagboek de arrestatie, gevangenschap en executie van haar man Derk. De boerderij van het jonge stel aan de grens bij Hardenberg heeft zich tijdens de oorlog ontwikkeld tot uitvalsbasis van de Trouw-verzetsgroep in Bergentheim en omgeving.

Sjaal met kogelgat

Zelfs landelijke kopstukken van de illegale krant vonden er onderdak. Vlak voor de bevrijding moest Derk te Rietstap met elf lotgenoten hun verzetswerk met de dood bekopen. Een sjaal met daarin een kogelgat is voor de nabestaanden van Derk te Rietstap een tastbare herinnering aan dat laatste moment van zijn leven.
Dagboek van verzetsvrouw Pietertje te Rietstap
Dagboek van verzetsvrouw Pietertje te Rietstap © WBOOKS

Na 75 jaar hebben Pietertjes kinderen haar hartenkreten vrijgegeven voor publicatie. De aantekeningen van de verzetsvrouw bieden een aangrijpende indruk van wat de oorlog met mensen kan doen.

Verdriet en volharding

Van pure wanhoop tot de rotsvaste overtuiging voor de goede zaak te vechten, Pietertjes dagboek is een relaas over verdriet en volharding. Het weerspiegelt het onvoorstelbare leed dat de Tweede Wereldoorlog achterliet en waarschuwt voor de valkuil van haat. Daarnaast roept ze in het dagboek op dat je goed met je medemens moet omgaan.

'Bij de keel grijpen'

Historici Ewout van der Horst en Kay-Leigh de Weerdt hebben Pietertjes verhaal voorzien van context, duiding en moderne spellingswijze, waardoor de rauwe emoties van de oorlogsweduwe de lezer nog meer bij de keel grijpen.
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.