nieuws

De 17 gezichten van de oorlog in Overijssel | Ben Noach overleeft Jodenjacht door te schuilen op benauwd zolderkamertje

Het duivelse karakter van de nazi’s kwam nergens meer naar voren dan in de behandeling van sommige bevolkingsgroepen als minderwaardige mensen: vooral Joden, Roma en Sinti, Jehova’s getuigen en gehandicapten. De Duitse bezettingsmacht nam al snel maatregelen die de vrijheid van deze groepen beperkten en uiteindelijk hun levens bedreigden. Elf miljoen mensen werden uiteindelijk door de nazi’s vermoord, waaronder zes miljoen Joden.
Van 1 tot en met 17 april treedt RTV Oost ‘In het voetspoor van de bevrijders’ met een serie mini-documentaires met achtergrondartikelen. Het is dan precies 75 jaar geleden dat geallieerde troepen door Overijssel trokken om de inwoners te bevrijden van de Duitse bezetting. De mini-documentaires zijn gebaseerd op persoonlijke verhalen en vertellen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op 17 verschillende manieren. De productie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel.

Vervolging in Deventer

Veel dorpen en steden in Overijssel kenden een Joodse gemeenschap. Het overgrote deel van deze medebewoners heeft de oorlog niet overleefd. Gelukkig sommigen wel. Eén van hen was de kleine Joodse Ben Noach.
Ben Noach zat tijdens de oorlogsjaren ondergedoken op de zolder van een huis aan de Sweelinckstraat 11 in Deventer. Hij was niet alleen. Ook zijn vader, moeder en zusje Roberta waren er ondergedoken en daarnaast nog eens tien andere Joodse onderduikers. Een benauwde schuilplek op maar vijftig meter afstand van het eigen huis van de Noachs's aan de Reinckenstraat.

Publicaties

Lees hier het achtergrondartikel over het onderduikadres van Ben Noach in Deventer
Bekijk hier de mini-documentaire over het thema ‘vervolging’
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.