nieuws

Deventer beddenfabrikant Auping gaat miljoenen mondkapjes produceren

De mondkapjes die bij Auping in productie gaan
De mondkapjes die bij Auping in productie gaan © RTV Oost
De Deventer beddenfabrikant Auping gaat mondkapjes produceren voor de Nederlandse gezondheidszorg. Dat meldt het bedrijf op de website. Naast Auping gaat ook filterproducent Afpro in Alkmaar aan de slag om in de komende weken samen minstens vier productielijnen voor hoogwaardige mondneusmaskers uit de grond te stampen.
Auping heeft van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opdracht gekregen om hoogwaardige mondkapjes voor de zorg te gaan produceren. Het gaat in eerste instantie om vier miljoen stuks. Het Alkmaarse Afpro gaat drie miljoen mondkapjes maken voor het ministerie.
"Nood breekt wet, we zijn blij dat we ook onze bijdrage kunnen leveren. We streven ernaar dat er komende weken enkele miljoenen exemplaren van de band zullen rollen", vertelt directeur Jan-Joost Bosman. 
De prototypes -nu nog met de hand gestikt- zijn al klaar voor goedkeuring. Maar zo'n gigantisch productieproces vraagt nogal wat van een bedrijf. "We moeten er een aparte machine voor aanschaffen. Die zetten we in een aparte ruimte zodat het goed kan functioneren naast de andere producten die we maken."
De beddenfabrikant doet dat zonder winstoogmerk. "We willen er natuurlijk ook geen verlies op maken, maar we doen dit echt vanuit maatschappelijk perspectief, om de zorgprofessionals te helpen. Dus dat betekent dat we geen winst maken hierop", verduidelijkt Bosman. 
Auping en Afpro willen aan het einde van de maand 500.000 mondkapjes per dag kunnen produceren. De komende twee weken worden de machines gebouwd en worden de mondkapjes versneld gekeurd, zodat ze voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Zorginstellingen die mondkapjes nodig hebben, worden opgeroepen zich te melden bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.