nieuws

Vuurwerkramp: aangepaste herdenking vanwege corona

De twintigste herdenking van de Enschedese vuurwerkramp wordt vanwege de huidige coronamaatregelen aangepast. Van officiële zijde zullen slechts de burgemeester en een vertegenwoordiger van het herdenkingscomité een bezoek aan het monument brengen. Wel wordt burgers de mogelijkheid geboden om op persoonlijke titel bloemen bij het gedenkteken in de rampwijk Roombeek te leggen.
Dat hebben nabestaanden vandaag in een brief van de gemeente te horen gekregen.

Alternatief scenario

Het is 13 mei exact twintig jaar geleden dat een reeks allesverwoestende explosies bij de vuurwerkopslag SE Fireworks dood en verderf zaaide. In totaal kwamen 23 mensen om, vielen er bijna duizend gewonden en werd de hele wijk in puin gelegd.

Dat een massale herdenking met het oog op de huidige coronacrisis niet mogelijk is, lag al in de lijn der verwachting. De gemeente heeft daarop achter de schermen een alternatief scenario in elkaar gedraaid.

Hoogwaardigheidsbekleders

Vandaag zijn de nabestaanden ingelicht over hoe die herdenking eruit gaat zien. Burgemeester Onno van Veldhuizen en Bram van Distel, voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp, zullen die dag als enige hoogwaardigheidsbekleders bloemen bij het monument leggen.
Wel krijgen burgers de mogelijkheid om gedurende de hele dag op persoonlijke titel bloemen bij het herinneringsmonument te leggen. Daarnaast zullen tussen 15.25 en 15.35 uur - het tijdstip dat de tragedie zich voltrok - de klokken in Enschede luiden. Ook worden de Enschedeërs opgeroepen die dag de vlaggen halfstok te hangen.

Onderzoek oorzaak

Intussen werkt 'klokkenluider' Paul van Buitenen achter de schermen aan de apotheose van zijn onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Van Buitenen verdiepte zich vijf jaar lang in de ramp, wat resulteerde in een ruim 1.400 pagina's tellend rapport.
Van Buitenen was de afgelopen weken bezig om een aantal namen van betrokkenen, die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de ramp, wereldkundig te maken. Die publicaties kwamen door de coronacrisis echter op een laag pitje te staan. Van Buitenen heeft vandaag laten weten dat hij de publicaties nu weer oppikt en dat rond 13 mei de ontknoping volgt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.