Nieuws

Minister Bijleveld roept op bij grensovergang De Lutte: 'Blijf thuis en houd vol'

"Blijf dit weekend thuis, ga de grens niet over en houd vol." Die oproep deed minister Ank Bijleveld van Defensie vanochtend bij een bezoek aan een controle op de grensovergang bij De Lutte.
Tijdens het paasweekend komen er traditiegetrouw veel Duitsers naar Nederland, maar dat zal dit jaar anders zijn vanwege het coronavirus. Niet noodzakelijke tripjes over de grens Nederland-Duitsland en vice versa worden afgeraden.
Bijleveld nam eind van de ochtend een kijkje bij de controle onderaan afrit 34 De Lutte/Denekamp. Ze werd bijgepraat over de werkzaamheden aan de grens. "Wat heel erg belangrijk is, is dat we zo weinig mogelijk mensen in Nederland krijgen dit Paasweekend", vertelt Bijleveld.

Risicogebied

Duitsland heeft Nederland aangewezen als risicogebied. Daarom zijn er strengere controles op de grens. De grenzen zijn niet dicht, maar alleen zakelijk verkeer kan de grens eenvoudig oversteken.
Mensen met een vitaal beroep kunnen de grens gewoon oversteken. Voor toerisme zijn ze niet welkom. "Ze mogen Nederland binnen reizen", zegt brigadecommandant Patrick Taribuka van de Koninklijke Marechaussee. "We staan hier om ze te vragen wat ze hier doen en of het wel noodzakelijk is. Als dat niet noodzakelijk is, adviseren we echt dringend terug te gaan naar Duitsland. Maar we kunnen ze niet formeel weigeren."

Oproep heeft effect

"Je ziet dat het effect heeft dat wij hier staan om het toerisme te ontmoedigen naar Nederland te komen", vertelt Taribuka. "Eigenlijk is het de hele week al rustig en vandaag zie je dat het nog minder is geworden. Schijnbaar zijn de mensen zich ervan bewust dat ze niet voor toerisme naar Nederland moeten komen."
Controle
De marechaussee spreekt mensen die grens over willen aan om achter het doel van de reis te komen. "We maken ze bewust dat in Nederland eigenlijk alles dicht is en dat we ze vanwege de verspreiding hier echt niet willen hebben. Je ziet dat mensen dan weer terug gaan en gehoor geven aan onze oproep."
De controle duurt van zes uur 's ochtends tot tien uur 's avonds. Ook de komende dagen wordt er gecontroleerd. "En de nachten staan we hier ook, maar dan in mindere aantallen. Dus we monitoren 24/7."
Tanken
Een veelgestelde vraag van mensen in de grensregio is of ze over de grens mogen tanken of boodschappen doen. "Eigenlijk geldt andersom hetzelfde", legt Taribuka uit. "Ook van ons wordt verwacht dat we blijven nadenken en ons af moeten vragen of het noodzakelijk is om in Duitsland te tanken of dat we misschien een paar euro meer moeten betalen om in ons eigen land te tanken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.