nieuws

Juf Tabitha geeft thuisles over de oorlog | les 4: verzet en geweld

Juf Tabitha vlogt over de oorlog
Juf Tabitha vlogt over de oorlog © Marc Willighagen
Duizenden leerlingen uit Overijssel zouden de komende weken op Expeditie Vrijheid gaan. Het lespakket werd ontwikkeld door het Historisch Centrum Overijssel vanwege 75 jaar vrijheid. 178 scholen schreven zich in, maar de lessen kunnen niet doorgaan vanwege het coronavirus. Daarom zijn ze nu online te volgen en om de leerlingen thuis op weg te helpen publiceert RTV Oost zes korte instructiefilmpjes van juf Tabitha uit Kampen. 

Verzet en geweld

Niet alle mensen legden zich zomaar neer bij de regels van Hitler. Sommige mensen namen onderduikers in huis. Ze verstopten hen voor de bezetter. Anderen schreven stiekem voor kranten waarin dingen stonden waarvan de nazi’s niet wilden dat ze bekend zouden worden.
Er waren ook mensen die deze kranten stiekem rondbrachten of die uitspraken tegen Hitler op muren verfden. Allemaal acties die de bezetter met veel geweld afstrafte. Mensen die onderduikers hielpen of acties tegen de nazi’s ondernamen, noemen we verzetsstrijders.  
Mocht de video niet starten, dan kan deze link worden gebruikt. 
Bekijk hier het lespakket dat bij dit thema hoort.
De laatste twee lessen volgen op 15 en 16 april. Van 1 tot en met 17 april treedt RTV Oost ‘In het voetspoor van de bevrijders’ met een serie mini-documentaires met achtergrondartikelen. Het is dan precies 75 jaar geleden dat geallieerde troepen door Overijssel trokken om de inwoners te bevrijden van de Duitse bezetting.
Bekijk hier les 1, hier les 2 en hier les 3
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.