nieuws

Kleur jij mee voor de Canadese bevrijders op de begraafplaats in Holten?

Lichtjes bij Canadese begraafplaats op de Holterberg
Lichtjes bij Canadese begraafplaats op de Holterberg © René Wolf
De grote Internationale Herdenking op de Canadese Begraafplaats in Holten mag dan wel een jaar doorgeschoven zijn, maar 'het kroonjaar van de bevrijding' dit jaar helemaal voorbij laten gaan, dat willen de organisatoren niet. Daarom is voor de gesneuvelde Canadese militairen die in Holten hun laatste rustplaats hebben een kleurplatenactie bedacht.
Speciaal voor deze militairen is op initiatief van Toerisme Rijssen-Holten een kleurplaat gemaakt. Het doel is om 1394 kleurplaten, naar het aantal graven op de Canadese Begraafplaats, op te halen en die gebundeld aan te bieden aan het vernieuwde Informatiecentrum Canadese Begraafplaats.

Kleur aan 75 jaar vrijheid

"Voor elke bevrijder één kleurplaat. Hoe bijzonder is het wanneer de kinderen in Rijssen-Holten deze kleurplaat zo mooi mogelijk inkleuren en inleveren?", zeggen Rolf Halverhout en Diane Agteresch van Toerisme Rijssen-Holten.
Daarnaast worden alle kleurplaten gedigitaliseerd, zodat ook de nog in leven zijnde Canadezen veteranen en hun families de ingekleurde kleurplaten met een klein berichtje kunnen bekijken. "Op deze manier kunnen we in Rijssen-Holten ondanks alle maatregelen dit jaar toch extra kleur geven aan 75 jaar vrijheid", aldus Halverhout en Agteresch.

Ophalen en inleveren

De kleurplaten kunnen worden opgehaald en weer ingeleverd worden van zaterdag 11 tot en met zaterdag 25 april bij Albert Heijn (Holten), COOP Léon Haanstra (Holten), Albert Heijn (Rijssen), Jumbo (Boomkamp Rijssen) en Plus ter Maat (Rijssen). Je kunt de kleurplaat ook zelf printen en bij een van de genoemde winkels brengen.
Inleveren kan daarnaast ook (gratis) via de post. Het adres daarvoor is: Gemeente Rijssen-Holten, Afdeling Communicatie, Antwoordnummer 602, 7440 VH Rijssen.
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.