nieuws

Vrijheidsklanken carillon galmen door de lege Deventer straten

Beiaardier Bauke Reitsma strooit vanaf grote hoogte vrijheidsklanken over Deventer uit
Beiaardier Bauke Reitsma strooit vanaf grote hoogte vrijheidsklanken over Deventer uit © RTV Oost / Bart Kieft
De stad staat stil en het culturele leven ligt plat, maar de vrijheidsklanken klinken vandaag door heel de Deventer binnenstad. Beiaardier Bauke Reitsma geeft een gratis voorstelling op het carillon vanuit de toren van de Grote of Lebuïnuskerk.
Concerten zijn tijdens deze coronacrisis afgelast en samenscholingen zijn verboden. Toch bereikt dit vrijheidsoptreden van Bauke Reitsma heel veel Deventenaren. "De mensen hoeven er niet hun huizen en tuinen voor uit", vertelt Reitsma. "Het is mooi om op deze bijzondere dag en op deze manier toch heel veel mensen te kunnen bereiken."

Sallands volkslied

Coronacrisis of niet, feit is dat Deventer vandaag exact 75 jaar geleden bevrijd werd door de Canadezen. En daarom heeft beiaardier Reitsma vooral een vrolijk repertoire samengesteld. We'll meet again van Vera Lynn bijvoorbeeld, maar ook het Wilhelmus en het Sallandse volkslied. 
Bauke Reitsma: "Natuurlijk is het een dubbel gevoel in deze coronatijd, maar de klanken van de carillons zorgen altijd voor vrolijkheid. Juist in deze tijd is het mooi om dat naar de mensen te brengen."
Behalve in Deventer klinken de carillons in deze bevrijdingsperiode ook op veel andere plaatsen. In het spoor van de bevrijders zal er ook nog gespeeld worden in onder meer Noord- en Zuid Holland, Drenthe, Groningen en Friesland.
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.