nieuws

Dodenherdenking krijgt dit jaar andere invulling wegens coronacrisis

Dodenherdenking dit jaar anders dan anders
Dodenherdenking dit jaar anders dan anders © RTV Oost / Sander Jongsma
Zing thuis het volkslied, hang de vlag halfstok en speel de taptoe mee als je een trompet hebt. Dat is hoe Dodenherdenking er dit jaar uit moet komen te zien wegens de coronacrisis.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft vandaag de nieuwe plannen gepresenteerd voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Het comité vraagt aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

4 mei

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument.
Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak op de lege dam. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité vraagt iedereen om dit thuis mee te zingen.  

Bevrijdingsvuur

In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen voor Hotel de Wereld het Vrijheidsvuur ontstoken. Elk jaar wordt het vuur in de nacht van 4 op 5 mei door heel Nederland verspreid en ontstoken op de Bevrijdingsfestivals. Nu de Bevrijdingsfestivals niet doorgaan, wordt het vuur aansluitend aan de Nationale Dodenherdenking vanuit Wageningen naar de provincies gebracht.
Tegelijk met het ontsteken van het Vrijheidsvuur in Wageningen, wordt het vuur ontstoken in de Bevrijdingsfestival steden. Op www.vrijheidsvuur,nl kan iedereen thuis het vrijheidsvuur digitaal  ontsteken en doorgeven.

5 mei

Hoewel de veertien Bevrijdingsfestivals ook niet doorgaan, staan de Ambassadeurs van de vrijheid dit jaar toch stil bij 75 jaar vrijheid. Online en via social media laten de ambassadeurs van zich horen. Onder hen rapper Snelle uit Deventer.
Het Nationaal Comité hoopt dat heel Nederland zich hier online bij aansluit door via social media te laten weten hoe zij stilstaan bij 75 jaar vrijheid.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.