nieuws

Juf Tabitha geeft thuisles over de oorlog | les 6: herinneren en herdenken

Juf Tabitha vlogt over de oorlog
Juf Tabitha vlogt over de oorlog © Marc Willighagen
Duizenden leerlingen uit Overijssel zouden de komende weken op Expeditie Vrijheid gaan. Het lespakket werd ontwikkeld door het Historisch Centrum Overijssel vanwege het jubileumjaar '75 jaar vrijheid'. 178 scholen schreven zich in, maar de lessen kunnen niet doorgaan vanwege het coronavirus. Daarom zijn ze nu online te volgen. Om de leerlingen thuis op weg te helpen publiceert RTV Oost zes korte instructiefilmpjes van juf Tabitha uit Kampen. Vandaag de laatste thuisles. 

Herinneren en herdenken

Er leven nog maar weinig mensen die de oorlog meegemaakt hebben. Wanneer de laatste ooggetuigen zijn overleden, verdwijnt de oorlog uit onze herinnering. Maar vergeten mogen we het nooit, vinden veel mensen.
In Nederland is er daarom elk jaar op 4 mei een speciaal moment bedacht: ‘Dodenherdenking’. Om 20:00 uur zijn we dan met z’n allen twee minuten stil. Heel veel mensen doen mee; thuis voor de televisie, of bij een gezamenlijke herdenking bij een oorlogsmonument. Tijdens Dodenherdenking worden alle oorlogsslachtoffers sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog herdacht.
Mocht de video niet starten, dan kan deze link worden gebruikt. 
Bekijk hier het lespakket dat bij dit thema hoort.
De laatste twee lessen volgen op 15 en 16 april. Van 1 tot en met 17 april treedt RTV Oost ‘In het voetspoor van de bevrijders’ met een serie mini-documentaires met achtergrondartikelen. Het is dan precies 75 jaar geleden dat geallieerde troepen door Overijssel trokken om de inwoners te bevrijden van de Duitse bezetting.
Bekijk hier alle vorige lessen: les 1, les 2, les 3, les 4 en les 5
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.