nieuws

Drie Brabantse verdachten viervoudige moord Enschede op vrije voeten

Dossier viervoudige moord
Dossier viervoudige moord © RTV Oost
De drie Brabantse medeverdachten in de Enschedese viervoudige moord komen voorlopig op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten. De drie worden er van verdacht een rol te hebben gespeeld in de handel van de moordwapens. Op een later moment moeten ze zich nog wel verantwoorden.
Door Tom Meerbeek en Jan Colijn
Het gaat om een vader en een zoon uit Sint Willebrord die de wapens zouden hebben geleverd en een Bredase vrouw die de hoofdverdachten met hen in contact zou hebben gebracht.
De vader en de zoon zijn bekende wapenhandelaars en daar ook eerder voor veroordeeld. De vader is halverwege zeventig en heeft COPD. Zijn advocaat wilde daarom dat hij naar huis kon, om risico op coronabesmetting te voorkomen. Dat is echter niet de reden voor de rechtbank om ze vrij te laten.

Opzet

De rechtbank laat hen wel vrij tot aan het eindproces, omdat vooralsnog niet bewezen kan worden dat de mannen met de handel in wapens de opzet hadden om vier mannen te gaan vermoorden in Enschede. 
Om diezelfde reden komt ook de Bredase vrouw, Zizi W., voorlopig vrij. Zij zou de hoofdverdachten van de kwartetmoord in contact hebben gebracht met de wapenhandelaren. Volgens de rechtbank blijkt vooralsnog niet dat ze geweten heeft van de plannen die de hoofdverdachten met de wapens hadden. 

Corona

Haar advocaat, Yehudi Moszkowicz, wees ook nog op de kwetsbare gezondheid van zijn cliënte. Ze heeft een ernstige darmaandoening. "Een schoolvoorbeeld van iemand uit de risicogroep betreffende coronabesmetting."
Gisteren vroeg één van de hoofdverdachten ook of hij het eindproces in vrijheid mocht afwachten. Dat stond de rechtbank niet toe. De man wordt er samen met zijn vader en broer van verdacht op 13 november 2018 in een Enschedese growshop vier mannen te hebben doodgeschoten.
Het proces zou eigenlijk deze dagen dienen, maar is door coronamaatregelen in de rechtbank opgeschoven. Waarschijnlijk vinden de zittingen dit najaar plaats. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.