nieuws

Meningsverschil over geld kost vijftigste editie van Staphorstdagen de kop

Meningsverschil over geld kosten vijftigste editie van Staphorstdagen de kop
Meningsverschil over geld kosten vijftigste editie van Staphorstdagen de kop © Jacohoevefotografie
De Staphorstdagen gaan dit jaar niet door. Door een meningsverschil met de gemeente over geld en de coronacrisis gooit het bestuur de handdoek in de ring. Duizenden bezoekers uit het hele land komen elk jaar op de Staphorstdagen af. 
Al maanden zijn de gemeente en de Stichting Staphorst, die de Staphorstdagen organiseert, het niet eens over subsidies.
De gemeente zegt vierduizend euro reguliere en drieduizend euro bijzondere subsidie te willen geven. Maar dan moet de stichting van tevoren een begroting indienen, net als alle partijen die een subsidie aanvragen.   

'Geen gewone partner'

De stichting Staphorst weigert dat. Volgens het bestuur is de stichting geen gewone subsidiepartner, maar doet ze de organisatie namens de burgerlijke gemeente. Daar hoort een bijdrage bij, zoals die elk jaar kwam en nooit een probleem was.

Bedrijfsleven sprong bij

Nadien volgde altijd een verantwoording met een jaarverslag. Vaak was het bedrag overigens niet genoeg en vulde het lokale bedrijfsleven het tekort aan. 
De gemeente wil nu van tevoren weten waar het belastinggeld aan wordt besteed. Wethouder Financiën Lucas Mulder laat weten dat dit heel gebruikelijk is en dat het gemeentelijk beleid dat simpelweg voorschrijft. Dat geldt volgens hem voor alle organisaties die subsidie van de gemeente krijgen.  
Het bestuur van de Stichting Staphorst is teleurgesteld. "We voelen geen enkel enthousiasme bij B en W en ook bij de gemeenteraad niet voor de Staphorstdagen. We doen dit met meer dan honderd vrijwilligers. Dit jaar blazen we alles af. Of het volgend jaar wel doorgaat, hangt van de opstelling van de gemeente Staphorst af", laat voorzitter Bé Veen weten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.