De worsteling van verpleeghuizen: meld je het aantal doden wel of niet?

Verhaal onbekend
Het ware verhaal
Veel informatie
Transparantie
"Lastige spagaat"
Reactie Frank Kodden, bestuurder bij Driezorg Zwolle: "We zijn wel degelijk transparant. Cliënten, familie en direct omwonenden zijn geïnformeerd in geval van een besmetting. We respecteren de privacy van cliënten en volgen daarin de lijn die we altijd volgen. De communicatie loopt via de zorgprofessional die contacten heeft met de cliënt en familie. En we melden bewezen besmettingen in onze huizen en overlijdens ten gevolge van het coronavirus aan de GGD en het RIVM.
Reactie Frank Kodden, bestuurder Driezorg Zwolle: "We zitten als samenleving midden in een leerproces. Dit is een situatie van een omvang zoals we die nog niet hebben meegemaakt. We hebben als VVT in de regio ons gehouden aan de privacyrichtlijnen en hebben daarmee naar ons inzicht ook bewoners en hun familie beschermd en rust gegeven in soms spannende en zware tijden. Natuurlijk zijn we niet doof voor vragen van familie, media en de samenleving wanneer het gaat om openheid. We zijn continue in gesprek met onze Centrale Cliëntenraad hierover. We versturen elke twee weken aan alle bewoners en mantelzorgers (naast de individuele contacten) een nieuwsbrief. Zo houden we iedereen op de hoogte."
Twentse instellingen
Reactie Frank Kodden, bestuurder Driezorg Zwolle: "Ik zie wat in deze vorm. Dat is ook een onderwerp van gesprek tijdens het overleg met de Veiligheidsregio en de GGD. De GGD heeft hierin de leidende rol volgens ons. We geloven daarin namelijk dat het niet alleen moet gaan over aantallen in de VVT, maar ook over mensen thuis. In onze huizen wonen slechts een klein deel van de kwetsbare ouderen. Laten we dat niet vergeten."