nieuws

Bedrijf uit Hasselt mag toch niet testen met bestrijdingsmiddel eikenprocessierups

Eikenprocessierups
Eikenprocessierups © RTV Oost / Ruud Dilling
De proef met het eikenprocessierupsbestrijdingsmiddel Vertimec mag toch niet doorgaan, dat heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) besloten. Een bedrijf in Hasselt zou ook aan de proef meedoen en had hiervoor een ontheffing aangevraagd.
In maart keurde Ctgb het middel nog goed, waardoor de proef groen licht kreeg. In totaal zouden 2500 bomen verdeeld over Nederland met Vertimec worden geïnjecteerd.

Bezwaar

Maar vandaag kwam Ctgb terug op haar beslissing. Dat komt omdat de risico's van Vertimec bij gebruik in eiken te groot zouden zijn, met name voor andere insecten en vogels.
De Vlinderstichting tekende vorige maand bezwaar aan tegen de proef. Omdat de stichting toen al stelde dat het middel ook een dodelijk effect heeft op dieren die in bomen leven.

Afgesloten ruimten

De werkzame stoffen in het middel zijn alleen toegestaan als biocide voor het bestrijden van organismen in afgesloten ruimten, zoals kieren. En die situatie kan bij de bestrijding van de eikenprocessierups niet worden nagebootst.

Gemeente Zwartewaterland

In de ontheffing die het Hasselter bedrijf had aangevraagd, werd de gemeente Zwartewaterland opgevoerd. Dit omdat er geen adres kon worden opgegeven. De gemeente laat weten nooit het voornemen te hebben gehad om deel te nemen aan de proef. "Juist omdat de nadelige gevolgen voor het leven in en rondom de boom niet duidelijk waren. Wij streven er juist naar om de biodiversiteit in onze gemeente te bevorderen." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.