nieuws

Vier aanhoudingen in Oldenzaal voor pas-opstuurfraude

Vier aanhoudingen in Oldenzaal voor pas-opstuurfraude
Vier aanhoudingen in Oldenzaal voor pas-opstuurfraude © RTV Oost/Wouter de Wilde
De politie in Oldenzaal heeft gisteren drie mannen en een vrouw opgepakt wegens pas-opstuurfraude. De vier wilden een man uit Oldenzaal oplichten, maar werden op heterdaad betrapt.
Slachtoffers krijgen bij pas-opstuurfraude een sms’je waarin staat dat hun pas verloopt en dat ze via de meegestuurde link een nieuwe pas kunnen aanvragen. Wie via de link zijn gegevens invult en denkt een nieuwe pas aan te vragen, komt bedrogen uit: criminelen lezen de inloggegevens mee.

Afspraak om pas op te halen

De Oldenzaler kreeg dinsdag een sms'je uit naam van zijn bank. Toen hij ter controle zijn bank belde, ontdekte hij dat hij was opgelicht. Niet veel later werd de man gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker van een post- en pakketservice. De beller wilde een afspraak maken om de pinpas op te komen halen. Op die manier krijgen criminelen de pas, waarvan ze de pincode via de nepwebsite hebben verkregen, in handen en kunnen ze de rekening van hun slachtoffer plunderen.
De man uit Oldenzaal lichtte de politie in en maakte een afspraak dat zijn pas een dag later opgehaald kon worden. Agenten reden rond het afgesproken tijdstip naar de woning van de man. Daar troffen ze inderdaad een man in bedrijfskleding van een post- en pakketbedrijf. Even verderop stond zijn auto, met daarin nog twee andere mannen en een vrouw.
Alle vier werden aangehouden voor betrokkenheid bij oplichting. De verdachten zijn een 17-jarige jongen en 19-jarige vrouw uit Almere, en een 19-jarige man uit Diemen en 19-jarige man uit Amsterdam.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.