nieuws

Heel Overijssel is bevrijd!

In het voetspoor van de bevrijders
In het voetspoor van de bevrijders © RTV Oost
De laatste uitzending van In het voetspoor van de Bevrijders! 17 april is het vandaag. Exact 75 jaar geleden kwam er een einde aan de oorlogin Overijssel. Kampen was de laatste stad die nog in handen moest komen van de geallieerden.
Maar het is ook het begin van brute afrekeningen, met mensen die in de oorlog de verkeerde kant kozen. Zo'n verhaal staat vandaag centraal in de minidocumentaire vandaag. De allerlaatste uit de serie. En het laatste bevrijdingsjournaal. Van 17 april 1945. Hoe bereiken de Canadezen Kampen?

Kampen is dus als allerlaatste bevrijd. Het is groot feest in de stad maar niet voor iedereen. Er vinden afrekeningen plaats met zogenaamde moffenmeiden. Georganiseerd door het stadsbestuur van Kampen. Meiden werden kaalgeknipt en Annie Vermeulen-Van Ommen zag het gebeuren. 

In het voetspoor van de bevrijders zie je om 14.00 uur, om 17.30 uur en vervolgens elk uur een herhaling.
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.