Nieuws

De boze droom die maar niet voorbij gaat: corona blijft om zich heen grijpen in Zwartewaterland

Ruim veertig slachtoffers in een paar weken tijd en een groot aantal mensen doodziek in het ziekenhuis en verpleeghuizen. Zwartewaterland is keihard getroffen door het coronavirus, met het zwaartepunt in Hasselt. Burgemeester Eddy Bilder leeft al weken in een boze droom.
Hasselt is het zwaarst getroffen. Hier zijn in een paar weken tijd zo'n dertig mensen overleden aan het virus. Burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland maakt sinds de uitbraak van het virus in zijn gemeente vrijwel elke avond op de lokale radio de nieuwste cijfers bekend.

"Geen cijfers, maar mensen"

Droge getallen, waarachter een stille ramp schuilgaat, ziet Bilder: "Het zijn geen cijfers, maar mensen met een gezicht en een verhaal. Mensen die in onze samenleving een rol speelden. Wij gaan straks allemaal samen mensen missen".
Met meer dan veertig slachtoffers in amper drie weken is het sterftecijfer vier keer zo hoog als gemiddeld in deze periode. Zwartewaterland heeft daarmee het hoogste percentage corona-gerelateerde sterfgevallen van heel Noord-Nederland.
Zwartewaterland heeft percentueel hoogste aantal coronaslachtoffers van Noord-Nederland
Zwartewaterland heeft percentueel hoogste aantal coronaslachtoffers van Noord-Nederland © RTV Oost local-focus

Ook corona in Zwartsluis

Het coronavirus heeft tot nu toe vooral huisgehouden in Hasselt en in iets mindere mate in Genemuiden. Vorige week bleken ook twee bewoners van zorgcentrum de Schans in Zwartsluis besmet te zijn. Eddy Bllder: "Daar maak ik me wel zorgen over."
"Kan het worden ingekapseld in dat gebouw om zo te voorkomen dat het zich verspreidt? Of lopen we het risico dat meer kwetsbare ouderen die daar wonen het slachtoffer worden van dit vreselijke virus? Maar er wordt ook alles aan gedaan om te voorkomen dat dat gebeurt en ik heb vertrouwen in de mensen die zich daarvoor inspannen."

"Geen betere samenleving"

In de kernen in Zwartewaterland zijn de banden hecht. Mensen zijn gewend elkaar vaak op te zoeken, thuis, in de kerk, bij verenigingen en bij de familie. Mensen zoeken nu massaal andere manieren om in contact te blijven, digitaal, met brieven. bloemen, appjes en straattekeningen.
Samenleving in Zwartwaterland houdt contact met elkaar
Samenleving in Zwartwaterland houdt contact met elkaar © RTV Oost Jolande Verheij
Dat is ook de kracht van de samenlevingen in de kernen die zo gewend zijn elkaar vaak te zien, ervaart Bilder: "Ja, er zijn geen betere samenlevingen dan deze. Ik denk dat we zo met elkaar goed in staat zijn om het gevoel van eenzaamheid dat zou kunnen ontstaan de kop in te drukken".

"Boze droom"

Sinds het coronavirus in zijn gemeente de kop op stak is Eddy Bilder dagelijks bezig met ziekte en dood: "Ik heb al vaker gezegd dat ik het gevoel heb of ik in een boze droom verkeer. Ook het woord nachtmerrie gebruik ik wel eens. Het voelt nog steeds onwezenlijk en het geeft ook een gevoel van verdoving."
"Straks komt er nog een moment dat ik me realiseer hoe groot het is geweest. Hoe erg het is en hoe verstrekkend de gevolgen zullen zijn. Maar nu ben ik gewoon bezig met dat te doen, wat ik moet doen".
Burgemeester Eddy Bilder over de gevolgen van de corona-uitbraak in Zwartewaterland
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.