Twentse ziekenhuizen tevreden over gebruik corona check app

De Twentse ziekenhuizen MST en ZGT zijn tevreden over het aantal deelnemers dat de corona check app gebruikt. De ziekenhuizen lanceerden de app tien dagen geleden. Vandaag maakte bestuursvoorzitter Sophia de Rooij bekend dat meer dan tweeduizend mensen de app gebruiken.

De app voorziet volgens De Rooij in een behoefte. "Het laat zien dat mensen graag aan de slag willen met hun gezondheid. Met de app kunnen ze dat doen op een veilige manier."

Mensen die de app gebruiken, vullen dagelijks een aantal vragen in en ze meten hun temperatuur op. De Rooij: "Zo'n 2100 mensen doen dat. Op het moment dat de antwoorden afwijkend zijn, wordt er contact opgenomen door een belpanel. Dit panel heeft inmiddels ook 65 vragen beantwoord. Negen keer is doorverwezen naar de huisarts. Er zijn nul mensen naar de spoedeisende hulp gekomen en nul mensen zijn thuis bezocht door een huisarts of zijn doorverwezen naar een longarts. Het helpt mensen dus met antwoorden op hun vragen en het belast ook het zorgsysteem niet."

Dat laatste, het verlichten van de druk op de zorg, was ook een van de redenen waarom de ziekenhuizen achter het gebruik van de app staan.

Bestuursvoorzitter De Rooij benadrukt dat de corona check app geen gebruik maakt van de locatiegegevens van mensen. "Die app bestaat niet. De data van deze app worden versleuteld bewaard, net zoals dat gebeurt met bijvoorbeeld onze bankgegevens. Dit is een veilige app die voldoet aan alle regels." 

Ouderen en mantelzorgers

Vandaag werd bekend dat ook ouderen en mantelzorgers de app kunnen gebruiken. De Rooij zegt dat de Twentse ziekenhuizen de extra gegevensstroom prima aan kunnen. "Wij kunnen dat aan. Van de ruim 2100 gebruikers is er met 65 contact geweest. Dat zijn enkele contactmomenten per dag."

Iedereen aan de app

De Rooij hoopt dat nog meer mensen de app gaan gebruiken. Zorgpersoneel zou er volgens haar goed aan doen de app ook te gebruiken.

De ziekenhuizen blijven benadrukken dat de app geen vervanging is van reguliere zorg of spoedhulp. Wie ernstig ziek is of een spoedvraag heeft die niet kan wachten, moet zelf contact opnemen met de huisarts.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: