nieuws

Dominee zwaargetroffen Hasselt: "Zwakheid ook onze kracht"

De zwakte van Hasselt is tegelijkertijd de kracht van de stad. Daar houdt dominee Henk van Veldhuizen zich aan vast. De gemeente Zwartewaterland is zwaar getroffen door het coronavirus, de afgelopen weken waren er vier keer meer sterfgevallen dan normaal. RTV Oost verbleef een week in Hasselt voor een documentaire die zondag te zien is.
In zijn lege kerk steekt dominee Van Veldhuizen, die zelf herstelde van het coronavirus, een paaskaars aan. “Als teken van hoop.” Van Veldhuizen is dominee van de Protestantse Kerken Hasselt, waar de gereformeerde Ichthuskerk en de hervormde gemeente De Baak onder vallen. Een geloofsgemeenschap met op papier 1.600 leden.
Wanneer iemand uit zijn kerkgemeenschap komt te overlijden, stuurt hij een gedachteniskaars naar de familie. Daarvan liggen er nu elf klaar. Van Veldhuizen: “De twaalfde heb ik vorige week zelf aan een familie kunnen meegeven. Van die twaalf zijn er twee niet-coronagerelateerd. Dat is heftig.” Van Veldhuizen ziet om zich heen veel verdriet, maar ook een enorme mate van verbondenheid.

Hechte gemeenschap

Op zondagen was zijn kerk, met steevast ruim driehonderd gelovigen, tot enkele weken geleden nog 'ouderwets' goed gevuld. Het tekent de hechte gemeenschap met veel onderlinge sociale contacten.
Het wordt de dominee regelmatig gevraagd of zijn gemeenschap te lang te close is gebleven met elkaar. “Maar ik geloof nog steeds dat we binnen de maatstaven die toen golden, gewerkt hebben met elkaar. Misschien is dat wel onze zwakheid gebleken in deze crisis. Tegelijkertijd weiger ik het daar bij te laten, omdat ik ook geloof dat deze zwakheid onze kracht is.”

Steun: hoe Hasselt vecht tegen het virus!

RTV Oost-verslaggever Daniel Godinho Veiga verbleef deze week dag en nacht in Hasselt om te zien hoe de stad de coronacrisis doorstaat. In een documentaire die aanstaande zondag wordt uitgezonden op TV Oost en YouTube neemt hij samen met cameraman Manne Havinga de kijker mee naar het hart van de samenleving.
Kijk op zondag 19 april om 17.25 uur mee naar 'Steun: hoe Hasselt vecht tegen het virus!' De uitzending wordt elk uur herhaald. De documentaire komt om 20.00 uur op ons YouTube-kanaal. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.