nieuws

"Geen afname van verspreiding coronavirus in Overijsselse verpleeghuizen"

Verzorging verpleeghuis
Verzorging verpleeghuis © iStock / kzenon
In Overijssel is geen sprake van een afname van de verspreiding van het coronavirus in verpleeghuizen. Dit is opvallend omdat in de meeste provincies in Nederland het aantal besmettingen in verpleeghuizen juist wel afneemt. Minister De Jonge schrijft dat in een brief aan de Tweede kamer. Naast Overijssel is ook in Noord-Holland en Zuid-Holland geen sprake van een daling. 
Hoe het komt dat de situatie in Overijssel anders is dan in de meeste Nederlandse provincies, wordt in de brief niet vermeld. 
De minister schrijft dat het aantal meldingen van een eerste bevestigde covid-19-besmetting door verpleeghuislocaties afneemt sinds de week van 24 maart. Dat is een week na de start van de door de regering ingestelde maatregel die bezoek aan verpleeghuizen verbiedt.
"Daarbij is wel sprake van een divers beeld", schrijft de minister. "Uitzondering op deze trend zijn de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Overijssel."

Verschillende registraties

De cijfers over het aantal bevestigde en vermoedelijke covid-19-patiënten in verpleeghuizen zijn een onderschatting van de werkelijke aantallen. Verpleeghuizen registreren hun data vrijwillig en de verpleeghuissector gebruikt verschillende elektronische patiëntendossiers.
Het systeem dat het meest gebruikt wordt, houdt sterfgevallen bij, maar een ander veelgebruikt systeem weer niet. Gegevens uit een derde systeem zijn nog niet beschikbaar. 

Kwetsbare groep

Mensen in verpleeghuizen zijn kwetsbare mensen die gevoelig zijn voor besmettingen en extra risico hebben op ernstige coronaklachten. Daarbij komt dat zij vaak onderling nauwe contacten hebben, waardoor de kans op een snelle verspreiding van het virus op een afdeling of locatie groot is.
"Daar waar het moeilijk lijkt om de verspreiding van het virus op locatie te voorkomen, blijft het evenwel bemoedigend dat het aantal meldingen per dag van 'nieuwe verpleeghuislocaties' afvlakt", schrijft de minister.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.