Sportvisserij Oost-Nederland: 'Vissen in uiterwaarden van rivieren in de problemen door droogte'

Door de aanhoudende droogte en het snel dalende waterpeil in rivieren komen er veel vissen in de problemen. Een paar weken geleden stond het rivierwater nog hoog in de uiterwaarden, maar door de aanhoudende droogte vallen die beddingen nu snel droog. Voor sommige vissen te snel.

Een blik op één van de uiterwaarden van de IJssel bij Olst vertelt hoe het dalende waterpeil sommige vissen verrast. In een drooggevallen kuil liggen zeven brasems en twee karpers. Dood, gevangen door de droogte.

Dode vis in een van de drooggevallen uiterwaarden van de IJssel (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)
Dode vis in een van de drooggevallen uiterwaarden van de IJssel (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)

"Als je bedenkt dat dit een paar weken geleden nog vol stond met water... Het is allemaal al weer weg", vertelt Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost-Nederland.


Sportvisserij vraagt om alertheid

"Op de diepste punten van de uiterwaarden blijft soms wat vis achter. Dat resulteert helaas af en toe in vissterfte."

Om die vissterfte tot een minimum te beperken, roept Sportvisserij Oost-Nederland mensen die een ommetje in de uiterwaarden maken op om alert te zijn.

"Als je ziet dat vissen echt met hun rug boven het water zwemmen of je ziet vis echt naar 'lucht' happen, dan willen we graag dat je aan de bel trekt", aldus Kouwenhoven.


'Beter een keer te vaak melden dan niet'

Overigens benadrukt de medewerker van Sportvisserij dat vissen met dit weer ook vaak naar boven komen om daar even lekker in het warmere water te 'badderen'. "Maar je kunt het beter een keer te vaak melden, dan niet."

Het melden van mogelijke problemen kan bij lokale hengelsportverenigingen, Sportvisserij Oost-Nederland of het Meldpunt Water.

Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost-Nederland (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)
Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost-Nederland (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)

"Als er een melding binnenkomt, dan verifiëren wij die eerst. Dan sturen we een vrijwilliger op pad om die melding even te checken", legt Kouwenhoven uit. "Zij kijken een beetje om wat voor aantallen en vissoorten het gaat."


'Een beetje cru'

"Als er een paar voorntjes achterblijven, het is een beetje cru gezegd, maar die vallen ten prooi aan een reiger. Dan hebben ze ook een functie."

Als er veel vissen van een wat specialer soort, bijvoorbeeld karper, in de problemen zitten, kan het zijn dat er een reddingsactie op touw wordt gezet. Het betreffende water wordt dan leeggevist door een speciaal door Sportvisserij ingericht calamiteitenteam.


Honderd kilo brasem

Dat werd bijvoorbeeld gisteren nog gedaan in een van de uiterwaarden van de IJssel bij Zutphen: "Daar hebben we toch nog zo'n honderd kilo brasem terug kunnen zetten naar de IJssel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: