nieuws

Demcon heeft eerste vijftig beademingsapparaten voor coronapatiënten klaar voor gebruik

Een medewerker van VDL met de behuizing van de beademingsapparatuur voor Demcon
Een medewerker van VDL met de behuizing van de beademingsapparatuur voor Demcon © VDL Groep
De eerste vijftig van de vijfhonderd beademingsapparaten die door Demcon uit Enschede worden gemaakt zijn klaar om gebruikt te worden. De apparaten staan in Best, waar ze zijn afgemonteerd door de VDL Groep. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zorgt voor de verdeling van de beademingsapparaten over de ziekenhuizen.
Door de fors gestegen vraag naar beademingsapparaten als gevolg van het coronavirus heeft Demcon de productie flink opgeschroefd. Daarvoor is onder meer het aantal productielijnen opgeschaald en is een intensievere samenwerking aangegaan met toeleveranciers, zoals de VDL Groep.

Relevante bijdrage

"Onze bijdrage aan de beademingssystemen van Demcon is een mooi staaltje kracht door samenwerking", stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. "Het is natuurlijk geweldig om een relevante bijdrage te leveren aan systemen die grote invloed hebben op het herstel van patiënten die hard worden geraakt door het coronavirus."
Het produceren van een medisch apparaat, inclusief klinisch onderzoek en certificering, neemt normaal gesproken snel een jaar in beslag. Nu zit tussen het starten van de voorbereidingen door Demcon, de order van het ministerie voor het leveren van de eerste vijfhonderd stuks, succesvolle klinische testen op meerdere patiënten in drie ziekenhuizen en het leveren van de eerste exemplaren slechts ruim drie weken.

Tweehonderd onderdelen

De eerste versie van het complete systeem is, omwille van de grote vraag, relatief eenvoudig uitgevoerd. Inmiddels werken engineers aan een tweede, uitgebreidere versie die meer mogelijkheden voor behandeling biedt.
Het complete beademingssysteem van Demcon bevat, inclusief de centrale module, meer dan tweehonderd verschillende onderdelen. "Die krijgen wij van een groot aantal leveranciers. Onze andere leveranciers hebben onder grote tijdsdruk alle mogelijke creativiteit ingezet om te zorgen voor voldoende aanvoer van componenten. De steun die wij uit alle hoeken hebben gekregen, is hartverwarmend", zegt directeur Dennis Schipper van Demcon. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.