nieuws

App 'Beppie' zorgt voor klein beetje minder eenzaamheid in verpleeghuizen

Joran van der Sluis
Joran van der Sluis © RTV Oost
Het lijkt voor velen een vanzelfsprekendheid: even een appje sturen of skypen met vrienden of familie. Toch is dat voor veel ouderen een lastige opgave. En zeker tijdens de coronacrisis, wanneer ze geen bezoek mogen ontvangen, ligt eenzaamheid op de loer. Maar een nieuwe app maakt het mogelijk om fysieke kaartjes digitaal te versturen. Verzorgingshuis De Posten in Enschede krijgt de primeur. 
'Beppie', heet de app, bedacht door student Joran van der Sluis van de Universiteit Twente. Samen met technologiebedrijf Nedap, waar hij afstudeert, ontwikkelde hij de applicatie. "Het is heel simpel", legt hij uit. "Als ik een appje stuur naar het apparaat, dan print die een kaartje uit met de tekst. Vervolgens kunnen ze die lezen en een eigen tekst erop schrijven."

Geïsoleerd

Het veelzijdige printapparaat maakt vervolgens een foto van de nieuwe tekst en stuurt dat door als een nieuw appje. Want hoe vanzelfsprekend appen of beeldbellen ook is voor velen, ouderen hebben er vaak grote moeite mee. "Het type mensen dat hier zit heeft er toch meer moeite mee en minder affiniteit. En dan kan je best geïsoleerd raken nu je niemand op bezoekt hebt."
Een kaartje van Beppie
Een kaartje van Beppie © RTV Oost

Kleinkinderen

Ook mevrouw Spiering worstelt daarmee. "Het is zo'n klein apparaatje, ik kan daar niet mee overweg. Bellen gaat nog, maar meer doe ik er niet mee. En nu vind ik het wel fijn dat ik iets kan maken. Dan kan ik voor de kleinkinderen wat op het kaartje schrijven. Dat is prettig, nu je door de isolatie niet naar buiten kan."

Prototype

Joran hoopt natuurlijk dat 'Beppie' op nog veel meer plekken ingezet gaat worden. Maar de eerste mijlpaal is in ieder geval bereikt. "Het gaat nog om een prototype. En we zijn heel blij dat hij het doet. We gaan nu kijken of we het verder kunnen uitrollen."
App 'Beppie' dwingt eenzaamheid in verpleeghuizen terug
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.