Nieuws

Extra steunmaatregelen voor ondernemers vrijetijdssector in Kampen

Kampen
Kampen © RTV Oost/Marijke Brouwer
Ondernemers die in de vrijetijdssector werkzaam zijn, worden hard getroffen door de coronacrisis. De gemeente Kampen wil deze groep ondernemers daarom tegemoetkomen met extra steunmaatregelen. Zo betalen schepen van de Bruine Vloot tijdelijk voor havengelden het wintertarief. En er worden geen leges in rekening gebracht voor evenementen die geheel zijn afgelast in verband met het coronavirus.
De schepen van de Bruine Vloot ondervinden vergaande beperkingen van de gevolgen van de coronacrisis. De gemeente wil scheepseigenaren tegemoetkomen door tijdelijk in de maanden april tot en met september 2020 het wintertarief te hanteren. Het zomertarief loopt normaal gesproken van 1 april tot 1 september.

Wat is de Bruine Vloot?

De Bruine Vloot is de professionele passagiersvaart met traditionele zeilschepen en motorschepen in Nederland. De vloot bestaat in Nederland uit meer dan vijfhonderd schepen, waarmee in het verleden vracht werd vervoerd. De meeste van deze schepen zijn van het type platbodem en rondbouw, maar ook andere types als de rivierklipper worden daarbij geteld. Vaak worden alle varende monumenten gezien als bruine vloot, maar zeker niet alle historische schepen worden nog beroepsmatig gebruikt.

Het gaat in Kampen om vijftien schepen die onder de Bruine Vloot vallen en nu aan de kade liggen vanwege de omstandigheden. Als de schepen vanwege het toerisme toch eerder uitvaren dan 1 september, dan hanteert de gemeente alsnog voor de betreffende maanden het zomertarief. Schippers worden verplicht om hier zelf melding van te doen bij de havenmeester.

Leges en precario

Er worden geen leges in rekening gebracht voor evenementen in de gemeente Kampen die in verband met het coronavirus geheel zijn afgelast. Wanneer er al wel leges betaald zijn, dan wordt het geld teruggestort. Voor evenementen die worden uitgesteld geldt dat er geen dubbele leges betaald hoeven te worden. De kosten worden maar één keer in rekening gebracht, wanneer er al voorbereidende werkzaamheden gedaan zijn.
De gemeente brengt tijdelijk ook geen precariobelasting in rekening, wanneer er geen gebruikgemaakt wordt van openbare gemeentegrond. Dan gaat het bijvoorbeeld om horecagelegenheden die nu vanwege de landelijke maatregelen geen terras kunnen uitstallen.
De kwijtschelding geldt niet voor het gebruik van openbare gemeentegrond vóór 15 maart. Dat is de datum waarop de maatregelen van de overheid werden aangekondigd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.