Nieuws

Kabinet investeert vijf miljard euro in aanpak stikstofcrisis

Boeren  landbouw veenweiden
Boeren landbouw veenweiden © RTV Oost Jolande Verheij
Met een investering van vijf miljard euro wil het kabinet de neerslag van stikstof verminderen en de natuur herstellen. Het besluit van het kabinet leidt er onder meer toe dat er weer vergunningen kunnen worden afgegeven, staat in een brief van landbouwminister Schouten aan de Tweede Kamer.
Stikstof was een van de belangrijkste dossiers in Nederland tot de coronacrisis alles naar de achtergrond drukte. De minister snapt dan ook wel dat veel Nederlanders helemaal niet bezig zijn met stikstof. Maar de bouw, industrie, transport en landbouw hebben naast de coronacrisis ook nog te maken met de gevolgen van de stikstofproblematiek.
Het kabinet kijkt alvast vooruit naar de periode waarin het maatschappelijk leven en de economie weer op gang moeten worden gebracht. "Wat dan niet mag gebeuren, is dat het stikstofdossier onnodige belemmeringen met zich meebrengt en herstel in de weg zit", aldus de minister.

Ander veevoer

Het grootste deel van de vijf miljard euro die wordt vrijgemaakt, 300 miljoen euro per jaar, gaat naar het herstellen en het versterken van de natuur. Ook steekt het kabinet 200 miljoen euro in maatregelen die bedrijven moeten helpen om de neerslag van stikstof in de natuur te verminderen.
De maatregelen moeten ertoe leiden dat er weer ruimte komt voor de bouw van woningen en de aanleg van wegen. Veel projecten in die sector zijn stil komen te liggen toen de Raad van State eind mei vorig jaar bepaalde dat er bij het goedkeuren van vergunningen te weinig werd gekeken naar de gevolgen van die projecten voor de natuur.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.