Burgemeester Snijders van Zwolle: "Algemeen belang weegt zwaarder dan belang Pegida"

Het algemene belang van de bestrijding van de coronapandemie weegt zwaarder dan het belang van Pegida om een betoging te houden. Dat stelt burgemeester Peter Snijders van Zwolle in een statement. Hij verbood een voorgenomen betoging van Pegida, die vandaag zou plaatsvinden in Zwolle.

Pegida wilde vandaag demonstreren bij de moskee aan de Luttekeweg in Zwolle. Dit is echter in strijd met de noodverordening van de Veiligheidsregio IJsselland, meldde de gemeente Zwolle eerder deze week. 'Daarom heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio, de Zwolse burgemeester Peter Snijders, besloten de aangekondigde betoging aan de Luttekeweg te verbieden', schreef de gemeente.

De noodverordening, waarmee de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's verregaande bevoegdheden hebben gekregen, zou echter ingaan tegen de grondwet, stelt hoogleraar staatsrecht Jan Brouwer. "Natuurlijk heeft een voorzitter van de veiligheidsregio de bevoegdheid om een demonstratie te verbieden, maar dan moet ie wel met goede argumenten komen. Nu beroept hij zich op de noodverordening en de noodverordening verbiedt dat nou juist niet."

Algemeen belang

Daar denkt Snijders anders over. "Het algemene belang dat gediend is met de bescherming van de gezondheid, specifiek de bestrijding van de coronapandemie, weegt zwaarder dan het belang van Pegida om een betoging te kunnen houden."

Snijders wijst erop dat Pegida van plan was om bij de demonstratie een barbecue te organiseren en geluidsversterkende apparatuur te gebruiken. Dit zou volgens de burgemeester een aanzuigende werking hebben op omstanders.

Risico

"Daarnaast was er sprake van een aankondiging van een tegendemonstratie van twee partijen", aldus Snijders. "Dit maakt het risico op contact en daarmee het risico op besmetting en verdere verspreiding van het virus, groter. Temeer omdat bij een eventueel handhavend optreden van de politie fysiek contact onvermijdelijk is."

Update:
In een aanvullende reactie laat Veiligheidsregio IJsselland weten dat de betoging van Pegida niet is verboden op basis van de noodverordening. Dit zou door de gemeente Zwolle onjuist zijn gecommuniceerd. "De betoging van Pegida is verboden op basis van de Wet openbare manifestaties", aldus woordvoerster Lidy Uiterwijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle pegida Nieuws
Deel dit artikel: