nieuws

Mocht de politie ondanks corona-noodverordening wel binnenvallen bij garagehouder in Borne?

Mocht de politie wel binnenvallen bij de garagehouder in Borne?
Mocht de politie wel binnenvallen bij de garagehouder in Borne? © RTV Oost
Voor de politie-inval bij een garagehouder in Borne begin april waren mogelijk geen juridische gronden. Toch stormde de politie volgens de eigenaar het pand binnen, omdat daar zogenaamd een 'schijt-aan-corona-feest' werd gehouden.
Het verhaal wordt aangehaald nu hoogleraar staatsrecht Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen stelt dat burgemeesters de nu geldende noodverordeningen misbruiken.
"Wel mogen mensen de politie zelf binnenlaten. En als er dan een overtreding wordt geconstateerd, dan is het dat ook natuurlijk", reageert Onno van Veldhuizen, voorzitter van de veiligheidsregio Twente.

Borrel

Op vrijdag 3 april waren tien vrijwilligers auto's aan het schoonmaken bij de garage in Borne. Tijdens het werk ging de muziek aan en dronken ze een borrel. Rond half tien was de pret over. Agenten kwamen met meerdere auto's naar het bedrijf toe. Eén persoon rende weg en werd later aangehouden, omdat hij zich niet kon legitimeren.
De garagehouder zegt spijt te hebben. Hij ziet het alleen niet als een borrel, maar als 'nog even iets drinken na werktijd'. Toch zullen de betrokkenen worden vervolgd. Het is nog niet bekend welke straf hen boven het hoofd hangt.

Recht op huisvrede

Maar de vraag is nu: heeft de garagehouder ze zelf binnengelaten? De man deed naar eigen zeggen de deur voor ze open toen agenten riepen: 'Politie! Maak open die deur.' Binnen werd toen geconstateerd dat zo'n tien mensen een borrel dronken.
"Ik denk dat je altijd langs mag gaan", stelt Van Veldhuizen. "Maar je moet daar inderdaad wel voorzichtig mee zijn. We kennen het recht op de huisvrede. Als de politie bij iemand langs gaat moeten ze zeggen waarvoor ze komen. Als mensen vervolgens zeggen 'je mag niet naar binnen', dan moet daar een juridisch goede reden zijn om toch naar binnen te gaan."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.