nieuws

LTO Noord: nieuw RIVM onderzoek geen reden voor vermindering aantal geiten in Overijssel

Geitenhouderijen Overijssel hebben te maken met geitenstop
Geitenhouderijen Overijssel hebben te maken met geitenstop © Design Pics
Het nieuwe RIVM onderzoek naar gezondheidsklachten op en rond geitenhouderijen is voor LTO Noord nog geen aanleiding om akkoord te gaan met een vermindering van het aantal geiten in Overijssel. Dat zei Trienke Elshof van de boerenorganisatie vanochtend in Klaar Wakker op radio Oost. 
Het RIVM concludeert in het onderzoek dat ook in Overijssel omwonenden van geitenhouderijen een verhoogde kans op longontstekingen hebben. Eerder onderzoek van de GGD wees hetzelfde uit. Het gaat om mensen die binnen een afstand van een tot twee kilometer van een geitenhouderij wonen.

'Minder astma'

Volgens LTO Noord geeft het onderzoek van het RIVM dan wel aan dat er een 'lichte verhoging van het aantal longontstekingen op en vlakbij  geitenhouderijen voorkomen, maar toont het ook aan dat het aantal mensen met de longaandoening astma rond de geitenhouderijen juist minder is. 
De boerenorganisatie wil nader onderzoek afwachten. In 2021 wordt een onderzoek naar het verband tussen longaandoeningen en de aanwezigheid van geitenhouderijen verwacht.

Geitenstop

In Overijssel geldt sinds het najaar van 2018 een geitenstop. Deze is nog zeker tot eind dit jaar van kracht en houdt in dat geitenhouderijen niet mogen uitbreiden en dat nieuwe geitenhouderijen niet welkom zijn in de provincie. De provincie Overijssel liet eerder weten pas weer in actie te komen nadat dit landelijke onderzoek zou zijn afgerond.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.