nieuws

Geen 'trillende handen' dit jaar bij Vollenhovense luilakken

Luilakken Gerald (l) en Roy (r) bij hun decibellenmonsters
Luilakken Gerald (l) en Roy (r) bij hun decibellenmonsters © RTV Oost
"Er komt zoveel adrenaline vrij bij mij als ik dat geluid hoor", zegt Gerald Zandbergen. "Ik zit dan gewoon met trillende handen op de machine." Hij heeft het over het oorverdovende kabaal van speciaal geprepareerde brommers voor een traditie in Vollenhove, het luilakken. Maar het partijtje jennen gaat dit jaar niet door wegens corona-maatregelen.
"Ja jammer natuurlijk", zeggen Gerald en zijn maat Roy Corbeek. Ze snappen de maatregel wel. "Kijk, als er nergens feest wordt gevierd, kun je dat van ons moeilijk door laten gaan. Zeker met in het achterhoofd buurstad Hasselt, waar enorm veel corona-slachtoffers zijn gevallen."

Luilakken

Ze hadden er wel enorm veel zin in, het luilakken. "Het is gewoon een passie." Het hele jaar zijn ze er druk mee, de brommer afstellen, hoe kunnen we nog meer geluid uit de machine persen?
De bedoeling van het luilakken is om op Koningsdag vanaf 4 uur 's ochtends met een groep op brommers door de straten van Vollenhove te rijden. Omdat aan de brommers is gesleuteld om zoveel mogelijk decibellen op te wekken, worden bewoners wakker. "Dat is het mooie, dat we de inwoners kunnen jennen, met een vrijbrief van de gemeente", zegt Gerald. "Dat mag normaal natuurlijk niet."

Knutselen

Zijn machine komt normaal gesproken dan ook maar één keer per jaar de schuur uit. "De rest van de tijd zit ik eraan te knutselen." Dit jaar moet hij dus binnen blijven, al maakt hij voor RTV Oost een korte uitzondering.
Gerald Zandbergen haalt z'n machine uit de schuur

1300 euro ersleuteld

Ook zijn maat Roy is enigszins teleurgesteld. "Maar ik snap het wel hoor." Na een aantal jaren niet meegedaan te hebben, begon het toch weer te kriebelen. En dus kocht hij afgelopen jaar een brommer en sleutelde er voor 1300 euro aan. "Ik ging voor de winst", zegt Roy. "Maar dat moet dan maar een jaartje wachten."
Ook bij Roy Corbeek kriebelde het, hij kocht een nieuwe brommer

Prijzen

Er worden normaal gesproken inderdaad prijzen uitgereikt. Bij Gerald pronken er een paar in de schuur. "Al moet ik eerlijk zeggen dat de eerste prijs van vorig jaar gewonnen is door mijn vriendin."
Uitslapen doen de luilakkers morgen niet. "Ik sta denk ik toch gewoon vroeg op", zegt Gerald. "Gewoon voor het gevoel. Misschien dat ik later op de dag toch nog zelf een klein rondje kan gaan rijden op een andere brommer. In m'n eentje."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.