nieuws

Haaksbergse Harmonie brengt online 'coronabestendige' ode aan het dorp

Koningsdag is met rood omcirkeld in de agenda van de Haaksbergse Harmonie. Vanwege de traditionele serenade op de Markt, in hartje Haaksbergen. Maar nu het door corona niet mogelijk is bij elkaar te komen, brengt de harmonie vandaag op een heel andere wijze een ode aan het dorp en z'n inwoners. Online, via een harmonieus in elkaar geknutselde compositie. Gelardeerd met karakteristieke locaties uit 'de Ster van Twente', zoals het dorp zichzelf noemt.
Het voorjaar is voor harmoniegezelschappen van oudsher een drukke periode. "Koningsdag, de Nationale Dodenherdenking, concerten. Maar dit jaar is alles anders", zegt Wilco Slotboom, een van de initiatiefnemers van de 'cyber-ode'. "Koningsdag heet nu woningsdag omdat iedereen thuis moet blijven. Wat betekent: geen Wilhelmus spelen tijdens het hijsen van de vlag bij het gemeentehuis. En ook geen bezoeken aan de bewoners van de zorginstellingen Het Wiedenbroek en Het Saalmerink."
Slotboom noemt dit 'volkomen logisch'. "Maar niettemin missen wij in deze tijd onze muziek, de repetities, de gezelligheid en de diverse activiteiten in Haaksbergen zonder onze muzikale klanken."
Tekst gaat verder onder foto
Dirigent Hugo Masselink, een van de muzikale architecten van de digitale ode
Dirigent Hugo Masselink, een van de muzikale architecten van de digitale ode © Haaksbergse Harmonie

Coronabestendig

Omdat de harmonie deze dag toch van zich wil laten horen, werd besloten op creatieve wijze een coronabestendige compositie op te nemen.

Monnikenwerk

Dirigent en oud-Haaksbergenaar Cees Coenen uit Leusden en de eigen Haaksbergse Harmonie-dirigent Hugo Masselink vormen de muzikale architect van de compositie. Alle leden speelden thuis hun partij in, waarna dit tot één geheel werd gesmeed. "Regelrecht monnikenwerk, maar we zijn erg tevreden over het eindresultaat", aldus Slotboom.

Hart onder de riem

De Haaksbergse Harmonie zegt hiermee alle plaatsgenoten een hart onder de riem te willen steken in deze bijzondere tijd. Dat gebeurt met 'Het Dorp' van Wim Sonneveld, een klassieker dat als geen ander de saamhorigheid van een kleine gemeenschap weerspiegelt.
"Het is leuk om op deze manier toch weer een beetje samen muziek te kunnen maken. Maar uiteraard is er niets mooier dan muziekmaken voor publiek. We hopen dan ook zo snel mogelijk weer live van ons te kunnen laten horen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.