nieuws

Wat vind jij: Ik maak me zorgen om mijn privacy door het toenemende gebruik van allerlei video-apps

Wat vind jij?
Wat vind jij? © Getty Images
Studentenorganisaties trekken aan de bel: de antispieksoftware die zij moeten installeren om op afstand tentamens te maken zou een te grote inbreuk maken op hun privacy. "Het zou nooit zo mogen zijn dat studenten moeten kiezen tussen privacy en studievoortgang", schrijven onder meer de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). 
Scholen stellen dat ze te allen tijde willen voorkomen dat ze tentamens moeten verplaatsen tot ná de coronamaatregelen. Het gebruik van de software is 'onderdeel van de enorme opgave' nu ze alle studenten thuisonderwijs moeten bieden. Maar ze benadrukken dat ze streng afwegen of de inzet van de software nodig is.

De software die studenten moeten installeren bestuurt op afstand onder meer de webcam, microfoon en soms ook de webbrowser van een student. Het gebruik van die software neemt snel toe, nu studenten vanwege corona op afstand onderwijs krijgen.
De studenten schrijven de scholen en de politiek daarom aan: "De impact op privacy is buiten proportie als er alternatieven bestaan. We roepen instellingen op om samen met de studenten creatief te zijn en op zoek te gaan naar alternatieven." 

De angst voor privacyschending, ook bij het vele videovergaderingen, neemt toe. Hoe sta jij daar in? Laat het ons weten! Stem en reageer, hieronder of op Facebook.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.