Nieuws

3D-print van Tom (10) maakt werk van coronaverpleegkundigen een stuk aangenamer

Door het clipje hoeven de bandjes van het kapje niet meer achter de oren
Door het clipje hoeven de bandjes van het kapje niet meer achter de oren © RTV Oost / Ties van der Heide
Een heel simpel plastic clipje maakt het werk van ziekenhuispersoneel dat met coronapatiënten werkt een stuk aangenamer. Tom Vulink, tien jaar uit Gorssel, introduceerde het clipje in ons land. Steeds meer verpleegkundigen willen er één.
"Ik ben heel blij met het clipje", vertelt Rachel Paalman. Ze werkt als IC-verpleegkundige in het Deventer Ziekenhuis. Dankzij het clipje hoeven mensen die een mondkapje dragen, de touwtjes van het kapje niet meer achter hun oren te klemmen.

'Pijnlijke drukplekken achter je oren'
"Ik heb nu mijn oren vrij", vertelt de IC-verpleegkundige. "Als je die maskers een paar uur op hebt, krijg je pijnlijke drukplekken achter je oren. Door het clipje wordt dat voorkomen."
Tom kwam op het plan om de clipjes te maken toen hij naar het nieuws op tv keek. Daar zag hij een Amerikaanse jongen die dit soort clipjes voor zijn moeder maakte. De 10-jarige heeft een 3D-printer en bedacht zich geen moment: hij ging meteen aan de slag.
Tom met één van de clipjes
Tom met één van de clipjes © RTV Oost / Ties van der Heide

'Zo kan ik andere mensen helpen'
"Mijn tante werkt in het ziekenhuis en daarom dacht ik: dat wil ik ook doen", vertelt Tom. "Zo kan ik andere mensen helpen."
Tom gaf zijn tante, die in het Deventer Ziekenhuis werkt, drie clipjes cadeau voor haar verjaardag. Al snel kwam de vraag om meer.

'Een hele vracht clipjes'
"Binnen een dag had ze 43 verzoeken van collega's die allemaal zo'n ding wilden", vertelt Toms vader Harold. "Nou, prima."
Maar ook de 43 clipjes bleken nog niet genoeg. Ook op andere afdelingen van het Deventer Ziekenhuis kregen medewerkers interesse in het clipje. En zo bracht Tom onlangs een hele vracht clipjes naar het ziekenhuis.
"Vierhonderd", vertelt hij. "En we hebben er ook nog vijftig aan andere mensen die in andere ziekenhuizen werken gegeven."

'Ik heb hem altijd bij me'

Verpleegkundige Rachel is er dolblij mee. "Ik heb hem altijd bij me. Hij is van plastic, dus we kunnen hem na gebruik gewoon schoonmaken en hergebruiken. Ideaal."
IC-verpleegkundige Rachel Paalman gebruikt het clipje
IC-verpleegkundige Rachel Paalman gebruikt het clipje © RTV Oost / Ties van der Heide
Omdat er zo veel vraag naar de clipjes kwam, kreeg Tom al snel hulp van andere mensen met een 3D-printer. Want, om eerlijk te zijn, het printen van de clipjes kost aardig wat tijd. "Eén zo'n clip duurt twee uur en vijftig minuten."

Twee duimen omhoog
Inmiddels heeft ook personeel van andere ziekenhuizen, waaronder Isala in Zwolle, interesse getoond. Tom geeft aan dat hij voorlopig nog wel even door blijft printen. "Ik vind dit wel gaaf. Ik hoef eigenlijk alleen maar de printer aan te zetten."
Verpleegkundige Rachel is de 10-jarige erg dankbaar. "Tom, hartstikke bedankt. Echt superleuk dat je dit doet," zegt ze terwijl ze haar duimen in de lucht steekt.
3D-print van Tom (10) maakt werk van coronaverpleegkundigen een stuk aangenamer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.