Schapenslachter(s) actief in de regio; boer tel je schapen!

Het is steeds weer een even gruwelijke als verontrustende aanblik: geslachte schapen in en bij weilanden. Het is de afgelopen weken vier keer gebeurd in weilanden in Broekland, in Olst, in Wilp (Gld) en in Holten. De politie is een onderzoek gestart en roept op verdachte situaties door te geven.

Boer te Wierik in Broekland deed in het weekend van 14 en 15 maart een akelige ontdekking: drie van zijn lammetjes waren weg en zijn schapen waren van slag. Normaal komen de wollige dieren naar hem toe, helemaal als hij met een voerbak rammelt, maar nu bleven ze angstvallig op een afstand!

Tekst gaat verder onder de video

Gevild in de greppel

Te Wierik ging op zoek over zijn erf, maar vond de lammeren niet. Tot zijn achterbuurman later belde dat in een greppel de overblijfselen van een schaap lagen. Meteen ging de boer kijken en inderdaad er lagen gestroopte huiden, afgesneden koppen, sommige met de oormerken er nog aan, poten en ingewanden. Het vlees was meegenomen.

Vakkundig geslacht

Het viel de boer meteen op dat dit het werk van een of meer professionals moet zijn geweest. Te Wierik: "zoals de hals was doorgesneden en de lammeren waren gevild dat is vakkundig gedaan, door iemand die het vaker heeft gedaan."

Tekst gaat verder onder de foto

Schapen waren professioneel geslacht (Foto: RTV Oost/ Onder de Loep)
Schapen waren professioneel geslacht (Foto: RTV Oost/ Onder de Loep)

Fotograaf: RTV Oost/ Onder de Loep

Achteraf beseft de boer dat hij en zijn vrouw een signaal hebben gemist. In het weekend van de schapenslacht waren hun kleinkinderen te logeren voor een verjaardag. Rond een uur in de nacht kwamen de kleinkinderen bij opa en oma op de slaapkamer omdat ze wakker waren geworden van geluiden. Zoals opa's en oma's dat doen werden de kleinkinderen gerustgesteld en weer naar bed gebracht.

's Nachts gemekker? Dan is er wat loos!

Pas de volgende dag bleek wat de kleinkinderen hadden gehoord: gemekker midden in de nacht. Achteraf kan te Wierik zich wel voor zijn hoofd slaan dat hij die nacht niet vroeg waar de kinderen wakker van waren geworden. "Schapen slapen 's nachts en als je dan gemekker hoort dan is er wat aan de hand", zegt de boer.

Tekst gaat verder onder de foto

Schapen angstig na nachtelijk bezoek criminele slachters (Foto: RTV Oost/ Onder de Loep)
Schapen angstig na nachtelijk bezoek criminele slachters (Foto: RTV Oost/ Onder de Loep)
Fotograaf: RTV Oost/ Onder de Loep

Het idee dat onbekenden midden in de nacht zijn schapen hebben geslacht en dat die onbekenden rond zijn boerderij hebben gelopen steekt Te Wierik: "ik vind dat een heel akelig idee dat ze hier zo over het erf hebben gelopen." De boer heeft inmiddels zijn boerderij beveiligd.

Ook schapen geslacht op kinderboerderij Olst

Het verhaal van boer Te Wierik staat helaas niet op zich. Na de slacht van de drie lammeren werden in Olst bij een kinderboerderij pal aan de IJsseldijk werden twee schapen geslacht en nog eens vijf kippen gestolen.

De schapen werden bij een hok in de Harry de Jongweide aan de Kortricklaan geslacht. Ook hier bleven huis en ingewanden achter en was het vlees meegenomen. Professioneel geslacht in de nacht van woensdag 25 maart op donderdag 26 maart.

Criminele slacht in weiland Wilp

De honger naar het schapenvlees is hierna blijkbaar nog niet gestild. Het is de nacht van 4 op 5 april een stuk verderop langs de IJssel bij Wilp. De Deventer schaapsherder had de schaapskudde in een weiland langs de dijk gezet, vlakbij een groot tuincentrum. In het weiland achter een kar met boomstammen zijn een schaap en een lam geslacht, ook weer professioneel en ook hier is het vlees meegenomen.

Holten

De laatste slacht gebeurde langs de Larenseweg, de N332 bij Holten. Op 20 april werden de restanten van twee schapen bij een weiland ontdekt, volgens het beproefde recept: vlees meegenomen, poten afgesneden en alleen de organen, kop en huis achtergelaten. Opnieuw professioneel geslacht dus.

Tekst gaat verder onder de foto

Poot geslacht schaap blijft achter bij weiland (Foto: RTV Oost/ Onder de Loep)
Poot geslacht schaap blijft achter bij weiland (Foto: RTV Oost/ Onder de Loep)
Fotograaf: RTV Oost/ Onder de Loep

De politie wil graag weten wie iets van deze slachtingen heeft gezien. Zijn er vooraf mensen geweest die zich verdacht ophielden bij de weilanden? Het valt op dat in alle genoemde gevallen de schapen vanaf de openbare weg waren te zien en dat de dieren in een greppel, achter een bosje of achter een kar zijn geslacht.

Iets verdachts gezien?

Zie je iets verdachts? Hoor je 's nachts een schaap mekkeren? Dan is er dus iets aan de hand. Ga kijken geef een signalement of een kenteken door en meld het de politie. Help de schapenslacht te stoppen!

- Bel meteen de tiplijn: 0800 - 6070 (gratis nummer)

- Gebruik het tipformulier van de politie

- Wil je liever anoniem informatie doorgeven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000

- Anoniem tippen op internet kan via deze link

  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
112 Salland Broekland Onder de Loep 112 nieuws Nieuws
Deel dit artikel: