Overijsselse musea bereiden zich voor op heropening

Culturele instellingen, zoals theater en bioscopen, mogen vanaf 1 juni hun deuren weer openen. En dat is een opluchting, maar tegelijkertijd is het ook puzzelen. Want wat is de goede manier? Hoe leidt je de bezoekersstromen op een veilige manier door het gebouw heen?

In de hal van de Fundatie liggen stapels met gigantische stickers, die de medewerkers verspreid plakken in het gebouw. De stickers hebben teksten als "terug naar de museumroute" en de alom bekende "1.5 meter afstand houden". Het is de nieuwe museumervaring waar we aan moeten wennen.

Randstad

"De nieuwe route is gelukkig goed mogelijk in ons museum", vertelt plaatsvervangend directeur Sarah Voss. "We werken met online tickets en maximaal 250 bezoekers die in totaal in het museum aanwezig zijn. Dat komt neer op 500 per dag."

En dat is ongeveer de helft minder dan voor de crisis. Omdat de toestroom beperkt moet blijven, zal de Fundatie zich op een andere groep focussen. "Normaal gesproken bestaat ongeveer de helft uit mensen vanuit de randstad", gaat Voss verder. Het museum zal zich daarom meer op publiek uit de regio richten. 

Voorzichtiger

Ook het Rijksmuseum Twenthe in Enschede staat in de startblokken. Al zijn ze daar toch iets voorzichtiger, zegt directeur Arnoud Odding. "Wat ik het belangrijkst vind is dat het veilig is en dat mensen het fijn vinden hier. We willen eerst kijken hoe het gaat en of er daarna een mogelijkheid is om het bezoekersaantal op te voeren. Je wilt niet dat mensen op elkaar botsen omdat het op sommige plekken toch te krap blijkt te zijn", vindt Odding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: