nieuws

Origineel Bevrijdingsvaasje ontdekt in Ommen: "Het stille verzet van glasblazers Leerdam"

Het is een kleine, oranje vaas in de vorm van een pompoen. In eerste instantie niets bijzonders aan deze vaas, die afgelopen week werd ingeleverd bij tweedehands winkel De Schatkamer in Ommen. Maar toen medewerker Esther Mulder googelde naar de prijs van het vaasje, kwam ze achter de bijzondere geschiedenis van het voorwerp.
Het gaat namelijk om een origineel Bevrijdingsvaasje, 75 jaar geleden gemaakt door glasblazers van Glasfabriek Leerdam. Roos ter Beek, voorzitter van de stichting Ommen 75 Jaar Vrijheid: "In de oorlog werden de glasblazers door de bezetters ingezet om van het oranje glas knipperlichten te maken voor de jeeps van de Duitsers."
"Maar in hun vrije tijd maakten ze stiekem ook deze tien centimeter hoge vaasjes. Deze werden bij wijze van stil verzet in de vensterbanken gezet. Na de oorlog konden de glasblazers weer daadwerkelijk glasblazen en werden nog meer van deze kleine vaasjes gemaakt om de bevrijding te vieren."

Schenken

De betekenis van het Bevrijdingsvaasje bracht De Schatkamer op het idee om het vaasje niet te verkopen, maar om het te schenken aan Ommen 75 Jaar Vrijheid. 
De stichting zal het oranje glaswerk tentoonstellen in een tijdelijke expositie over 75 jaar vrijheid in het streekmuseum in Ommen. Ter Beek: "We hopen dat het museum snel open mag, zodat iedereen het vaasje kan zien en het verhaal erachter verteld kan worden."
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.