nieuws
Project 'Riet uit de Regio' verbindt telers en Overijsselaars met een rieten dak
reportage over project Riet uit de Regio
Het riet uit de Kop van Overijssel staat bekend als het beste riet van de wereld. Toch kiezen veel eigenaren van rieten daken voor goedkoper riet uit Oost-Europa of Azië. Een subsidiepotje van de provincie Overijssel moet ervoor zorgen dat meer Overijsselaars kiezen voor het riet uit hun eigen provincie.
Nederland levert niet meer genoeg riet voor alle rieten daken in het hele land. Er moet dus wel riet uit het buitenland komen. Maar dat is meestal zoveel goedkoper dat het riet uit de Wieden en Weerribben steeds minder wordt verkocht, ook al is de kwaliteit veel beter.
Landschap verdwijnt
Rietteler Stefan Lok kan qua prijs niet concurreren met het buitenlandse riet. "Wij moeten het hebben van het duurzame aspect, wij dragen bij aan het onderhoud van het landschap. En wie ons riet op het dak legt draagt daar dan ook zijn steentje aan bij."

Als het riet niet meer wordt verkocht, is het financieel ook niet meer interessant om de rietvelden te maaien. Dat betekent dan ook het einde van hun eeuwenoude ambacht, vrezen de riettelers. Uiteindelijk verdwijnt dan ook het karakteristieke natte landschap.
Riet met subsidie
Om de verkoop van het riet uit de Wieden en Weerribben te stimuleren is het project Riet uit de Regio in het leven geroepen. Huiseigenaren uit Overijssel kunnen subsidie krijgen als ze kiezen voor Overijssels riet. Het gaat om 7,50 euro per vierkante meter, met een maximum van 1.500 euro per dak.
Dat zijn geen grote bedragen, weet Lok, maar het kan wel een zetje in de goede richting geven. "Onbekend maakt onbemind, en door dit project kunnen we mensen hopelijk over de streep trekken als het prijsverschil teniet is gedaan of in elk geval een stuk kleiner is".

Boerenerfgoed
Het project is opgezet door de IJsselacademie, met steun van de provincie Overijssel. De vele traditionele rietgedekte boerderijen in Overijssel zijn beeldbepalend in het landschap. De verschillende boerderijenstichtingen in Overijssel doen daarom ook graag gezamenlijk mee aan het project.
Robert Kemper van stichting Sallands Erfgoed: "Ons eerste belang is dat we eigenaren stimuleren voor het behoud en onderhoud van hun boerderij. En om het riet dan dichtbij te halen, waarom niet? Het is een mooi ambacht, hier uit de regio, de kwaliteit is heel goed, je houdt het natuurgebied in stand, ik zie alleen maar voordelen."
Bewustwording
Het project is meer dan een subsidiepotje. Doel is ook dat er meer aandacht komt voor de eeuwenoude rietcultuur in de Kop van Overijssel. Daar is nu nog te weinig over bekend, ziet Kemper. "In Salland en Twente hebben we natuurlijk geen riet en zijn we ons niet eens bewust van die hele rietcultuur."

Gevolg is dat veel dakeigenaren niet eens beseffen waar hun riet vandaan komt, ziet Kemper. "Ze zoeken gewoon de goedkoopste rietdekker en komen er pas na afloop achter dat hun riet bijvoorbeeld uit China komt. Terwijl ze misschien wel graag varen in het rietgebied, maar daar gewoon niet bij stilstaan".
Goedkoper
Het buitenlandse riet is uiteindelijk helemaal niet goedkoop, rekent Lok voor. "Ons riet is veel duurzamer omdat er hier geen zout in het water zit. Het kan wel tot vijftig, zestig jaar mee als je het goed onderhoudt. Chinees riet is soms na tien jaar al weggerot. En dat gaat ook nog met vervuilende stookolie de halve wereld over."
Wie toe is aan een nieuw rieten dak en interesse heeft in het project Riet uit de Regio kan zich nog tot 1 juli aanmelden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer: