nieuws

Politiek wil opheldering over afvalwaterlozing in IJssel door ProRail

Jacob Raap
Jacob Raap © RTV Oost
De fractie van de ChristenUnie in Zwolle heeft samen met GroenLinks en D66 schriftelijke vragen ingediend over de afvalwaterlozing van ProRail. Die lozing blijkt namelijk plaats te vinden, zonder dat daar officieel door Rijkswaterstaat een vergunning voor is afgegeven. Daarbij zijn de fracties met name benieuwd naar de rol van de gemeente Zwolle, die de lozingen aan ProRail heeft toegezegd.
De pijp is afkomstig van het nieuwe rangeerterrein aan de rand van Zwolle. Met behulp van speciale folie worden eventuele schadelijke stoffen naar het riool afgevoerd en ander water gaat via de pijplijn naar de IJssel. Om die pijplijn te gebruiken is een vergunning nodig. 
"En die procedure loopt nog", zegt Jacob Raap, raadslid van de ChristenUnie. "Het is heel vreemd dat, ondanks dat het vergunningplichtig is, er al wordt geloosd."

Te lang gewacht

ProRail geeft toe dat het bedrijf te laat is geweest met de aanvraag, maar dat het de pijp met toestemming van de gemeente Zwolle ging gebruiken.
"Toen wij de vergunning aanvroegen kwamen we erachter dat die leiding helemaal niet van ons is", legt projectmanager Bas ten Berge van ProRail uit. "Daar zijn we inderdaad in de fout gegaan. We hebben te lang gewacht met het kopen van de leiding. We wisten dat we die gingen gebruiken."

Rol van gemeente

Omdat het noodzakelijk is om het water toch af te voeren, klopte het spoorwegbedrijf aan bij de gemeente Zwolle. Die gaf toestemming om de pijplijn, tijdens de procedure, al te gebruiken.
"Dat willen we graag van de gemeente horen", zegt Raap. "Hoe wordt er toezicht gehouden bijvoorbeeld? En hoe is het te rechtvaardigen dat die lozing toch plaatsvindt? Bovendien willen we weten wat de risico's zijn."

Regenwater

Volgens ProRail is er niets met het water aan de hand. "Het gaat om regenwater, dat vormt geen gevaar", benadrukt Ten Berge. "Bovendien meten we dat ook, om zeker te weten dat we geen verkeerde stoffen aan het lozen zijn."
Rijkswaterstaat laat weten dat het waarschijnlijk eind mei uitsluitsel geeft of de vergunning wordt verleend of niet. 
ChristenUnie Zwolle stelt vragen over lozing afvalwater ProRail
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.